Har du i sinde at blive på arbejdsmarkedet, selvom du når folkepensionsalderen?

Det vælger flere og flere danskere, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som Sampension har analyseret.

Faktisk gik hele 25 procent af de 65-69 årige i april 2022 fortsat på arbejde.

Det er en stigning på 10 procent sammenlignet med samme måned i 2012, hvor 15 procent blev på arbejdsmarkedet.

Hvorfor? En af årsagerne er den økonomiske gevinst, skriver pensionsselskabet i en pressemeddelelse.

»Når man bliver længere på arbejdsmarkedet, booster det ens pensionsopsparing, da det betyder flere år med indbetalinger og afkast og færre år med udbetalinger,« lyder det fra Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

»Samtidig er der for de mange og stadig flere danskere, som fortsætter med at arbejde efter folkepensionsalderen, også andre økonomiske gevinster ved at blive i arbejde, som det er værd at være opmærksom på.«

En af dem er den skattefri seniorpræmie man får det første og andet år, man arbejder efter folkepensionsalderen. Altså, såfremt man opfylder timekravet på mindst 1.560 timer i de 12 måneder, man arbejder, efter at man har opnået folkepensionsalderen – svarende til et gennemsnit på 30 timer om ugen.

Det giver en ekstra kontant bonus, der i 2022 lyder på 44.221 kroner for det første år og 26.322 kroner det efterfølgende år.

Men det er ikke alt, fastslår Anne-Louise Lindkvist. Ifølge hende er der også andre grunde til at øge fokus på de økonomiske gevinster.

»Som følge af en politisk aftale tidligere på året ventes der nemlig senere i år at blive fremsat et lovforslag, der indebærer, at man ikke længere skal modregnes i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg, hvis man som pensionist også har en arbejdsindtægt. Hvis det bliver vedtaget, bliver det fremover mere økonomisk attraktivt at arbejde videre efter folkepensionsalderen,« siger hun.

Fra 1. januar 2023 bliver folkepensionister, førtidspensionister og seniorpensionister ikke længere trukket i pensionen, hvis deres ægtefælle eller partner er på arbejdsmarkedet.

Folkepensionsalderen i Danmark er fra 1. januar 2022 67 år. I skrivende stund er folkepensionsalderen på 66,5 år.

På grund af udviklingen af danskernes levetid forhøjes pensionsalderen gradvist. I 2020/2021 var middellevetiden på 79,6 år for mænd og 83,4 år for kvinder.