Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Efter flere år med diskoteksbesøg, skilsmisse og negativ opmærksomhed i pressen er prins Joachim faldet til ro. Hans hustru, prinsesse Marie, får æren.

Veldokumenterede, våde diskoteksbesøg, en skilsmisse med national bevågenhed og et image som en til tider arrogant stivstikker. Og dertil en svigtende opbakning blandtdanskerne i meningsmålinger. Det har været op ad bakke for prins Joachim.

Men prinsens uheldige image er ved at ændre sig. Ind på scenen trådte en smuk og charmerende fransk kvinde, der med det samme fik danskernes opmærksomhed. Den veluddannede og berejste forretningskvinde Marie Cavallier vandt prins Joachims hjerte. Hun blev prinsesse af Danmark, gav prins Joachim og sig selv en prins og en prinsesse og træder nu mere og mere i karakter som en stærk kvinde i kongehuset. Billedet af endnu en superprinsesse tegner sig.

Og ifølge prins Joachim selv, der har været igennem en hård skilsmisse, har hun hjulpet ham til at blive et bedre menneske.

Prinsen har fået ro på

Kilder tæt på prinsen, som BT har talt med, beretter om en prins, der i de senere år er blevet både gladere og mere i balance.

En af dem er Martin Berner, der har kendt prins Joachim i 14 år gennem deres fælles interesse for veteranbilsrace. Seks-syv gange om året mødes de og kører væddeløb i deres Ford Cortina’er. Han fortæller også om en prins, der har fået ro på.

»Han er rigtig glad. Det er der ingen tvivl om. Der har været mange store problemer i hans liv, som har skabt uro. Dem har han fået has på nu,« fortæller Martin Berner.

For der var et par år i prins Joachims liv, der må betegnes som turbulente. Tiden op til skilsmissen fra prinsesse Alexandra, der siden blev grevinde af Frederiksborg, var præget af historier i pressen om en prins, der glemte alt om etiketten, når han slog sig løs på provinsdiskoteker.

Diskotek Chaplin i Silkeborg blev synonymt med prinsens udskejelser, og der gik ikke længe, inden der dukkede billeder op af en fadølssvingende prins i festhumør. Med billederne fulgte også unge pigers beretninger om en dameglad prins Joachim.

Skilsmissen blev en realitet i april 2005, samme år som han blev set med prinsesse Marie første gang. De to blev gift i 2007, og historierne om diskoteksbesøgene er forlængst stoppet. Prins Joachim og grevinde Alexandra har løst udfordringerne ved at være moderne skilsmisseforældre til to drenge, 15-årige prins Nikolai og 13-årige prins Felix, på forbilledlig vis. Og samtidig har prins Joachim indledt et nyt kapitel med sin Marie og deres to små børn, prins Henrik, seks, og prinsesse Athena, tre.

Marie får æren

Nu taler prins Joachim selv om den måske vigtigste grund til, at han i dag har det bedre end nogensinde. I et sjældent, åbenhjertigt interview i magasinet Euroman taler han om de udfordringer, han har haft med sin skilsmisse og forældrerollen. Problemer, der i høj grad er trådt i baggrunden, i takt med at familielivet med prinsesse Marie har udviklet sig.

»Min kone skal have æren for alle de punkter, hvor jeg har forbedret mig,« siger han i det seneste nummer af Euroman, hvor han samtidig taler om tiden omkring skilsmissen, som »en tid med meget stress«, hvor han røg 25 smøger om dagen. Nu er tallet nede på seks-syv stykker, afslører han.

Gladere og lykkeligere

Kilder tæt på parret beskriver da også over for BT en prins Joachim, der er gladere og lykkeligere, end han var før i tiden. Ligesom prins Joachim peger også kilderne på, at prinsesse Marie har haft en overordentlig positiv indflydelse på prinsen og kalder hende en stærk kvinde, der formår at give sin mand modspil, så deres ægteskab er meget ligeværdigt.

En beskrivelse, som prins Joachims racer-kammerat genkender.

»De spiller godt sammen. Der er ingen tvivl om, at hun har sine egne meninger om tingene og giver ham det modspil, der er brug for,« forklarer Martin Berner.

»Han valgte hende, fordi han ville have hende som sin livsledsager. Ikke fordi hun skulle være hans arbejdskollega. Men det bliver hun automatisk, og så er det vigtigt for ham, at hun kan løfte opgaven som prinsesse. Det gør ham mere rolig og giver ham mere overskud,« tilføjer Martin Berner.

At prinsessen kunne løfte opgaven, har hun siden vist igennem sit arbejde som protektor for nu 14 organisationer og dertil tre samarbejder med blandt andet Syddansk Universitet og Odense Universitetshospitals børneafdeling.

Fra reserveret til udadvendt

Prinsgemalens bror, grev Etienne de Laborde de Monpezat, fortæller også om en prins Joachim, der har udviklet sig, efter han blev gift med Marie Cavallier, som var hendes borgerlige navn.

»Joachim var mere reserveret før, men jeg tror, at Marie har gjort ham mere udadvendt,« fortæller prins Joachims franske onkel til BT.

Han er desuden fuld af begejstring for den franske tilføjelse til familien.

»Prinsesse Marie er meget sympatisk og et meget varmt væsen, der er behagelig at være sammen med. Vi holder meget af hende. Og det er ikke kun fordi, hun er fransk,« lyder det med et grin fra Etienne de Monpezat.