Kør-selv ferie i Australien kan foregå i bil eller i campingvogn. Eller i en hybrid, der giver bilens frihed og campingvognens indbyggede komfort. Rejseliv tog på tur down under i et spaceship.

»Har du lyst til en kop kaffe?« spørger min bedre halvdel.

Vi er på Great Ocean Road, en legendarisk kyststrækning i det sydlige Australien. Bølgerne hamrer ind mod klipperne under os, en stejl skråning tårner sig op på den anden side af vejen, og selv om rastepladsen, vi holder på, er udstyret med en spektakulær udsigt, er her ingen caféer i miles omkreds.

At opleve Australien på fire hjul er en af de mest populære måder at se det store land på. Enten i bil eller i campingvogn, sidstnævnte er oplagt pga. den (oftest) høje standard af veje, de veludstyrede campingpladser og det store udvalg af såkaldte motorhomes.

Det er dog ikke alle, der er trygge ved at rulle rundt i venstre side af vejen i en otte meter lang vogn eller har økonomi til at smide en tusindlap eller mere per dag i leje.

Og vil man samtidig gerne have lidt af bilens frihed – eksempelvis at kunne parkere i byerne på lige fod med »almindelige« biler – er Spaceship en optimal løsning.

Velkommen ombord

Dette »rumskib« er en ombygget Toyota Previa, som ikke bare har den fordel, at den kan lejes for godt 400 kr. om dagen og kører langt på literen, Spaceship er også indrettet med alt det, man har brug for, når man er campingferie - udover muligheden for lige at stoppe og lave en kop kaffe køkken, køleskab, vandtank, seng og sågar tv.

Sidstnævnte har man mest brug for om aftenen, i dagslys trækker Australiens udendørs oplevelser mest, som for eksempel her på Great Ocean Road, hvor man blandt andet kan opleve særsynet af De 12 apostle, som man har døbt de imponerende klippeformationer, der står ude i havet.

Vi stopper til frokost, hvor vi igen trækker pladen, der udgør køkkenbordet, ud og koger på gasbluset et par æg og bagefter vand til endnu en kop kaffe.

Senere, da vi ikke gider køre mere, bladrer vi lidt i det omfattende katalog over campingpladser, vi har fået med leje af bilen, og diskuterer, hvor vi vil campere for natten.

Skal det være en plads med gode vaskeforhold eller er en swimmingpool mere tillokkende? Eller kan vi finde en plads i nærheden med begge dele?

Det kan vi, sådan som man kan mange steder i Australien.

Hvis man da ikke vil campere helt gratis på de mange rastepladser, hvor overnatning i motorhomes af alle afarter er tilladt.

Spaceship er trods alle sine fortræffeligheder dog ikke udstyret med toilet og bad, så de ca. 100 kr., det koster at bo på en campingplads, er godt givet ud.

Efter en hurtig tur i poolen gør vi vores feriehjem klar til natten. Sengen i rumskibet bliver via et helt simpelt system, der består af en ekstra plade, der trækkes ud bag i bilen, og en presenning, der klipses på bagsmækken, til en to meter lang sag.

Komplet med udluftningshuller i presenningen og gardiner, der kan trækkes for alle bilens vinduer.

I campingens ånd

Derefter griller vi – for enhver australsk campingplads med respekt for sig selv har en såkaldt barbeque til fri afbenyttelse – og småsnakker med de andre campingturister om Australiens kænguruer og krokodiller, mens vi drikker lokale øl og klasker de myg, der med mørkets frembrud er dukket op.

Da vi er fyldt op med gode råd til næste dags eventyr, er vi for trætte til at udnytte det udvalg af dvd-film, vi har til rådighed til vores tv og falder i stedet i søvn.

I dårligt vejr, eller hvis man gerne vil overnatte et trafikeret sted, kan man droppe presenningen og placere madrassen, så man stadig ligger udstrakt, men i hele bilens bagerste del.

Det kræver dog et vist talent for orden, da man dermed inddrager bagsæderne, som ellers er det oplagte sted at parkere sit tøj, som er rart at have i nærheden, hvis man skal på natlig tissetur.

Og det er en af de største ulemper ved Spaceship – at selv om bilen indeholder alt, hvad man har brug for, er fordelt på meget få kvadratmeter, orden er derfor, også selv om man udvider sovepladsen om natten, et must.

Men bortset fra det er der ikke ret meget dårligt at sige om Spaceship – især ikke set gennem de økonomiske briller.

Rejseinfo

Transport: Bl.a. Cathay Pacific flyver til Sydney fra 7.500 kr. retur.

Ophold: En nat på en campingplads koster cirka 100 kr. afhængig af beliggenhed og faciliteter. Tjek f.eks. pladserne på toptouristparks.com.au

Leje af Spaceship: med plads til fire koster for 14 dage fra 4.000 kr., dog dyrere i december og januar. Forsikring med selvrisiko på 0 kr. koster 150 kr. per dag. Envejsgebyr ( betales hvis bilen afleveres et andet sted, end den hentes) koster 1.000 kr. Flere danske rejsebureauer har pakkerejser, hvor leje af Spaceship er inkluderet, f.eks. Myplanet.

Info: visitaustralia.com, spaceshiprentals.com.au

Spaceship

Indeholder: en dobbeltseng med plads til to samt dyner og puder. Et telt til to personer. »Køkken« med to gasblus. Køleskab og fryser. Vandtank. Køkkenudstyr til fire. TV og gratis lån af dvd-film. Mulighed for at tilslutte iPod i bilradioen. Mulighed for at leje ekstraudstyr - bl.a. campingbord og stole og udendørs bruser.

Kan lejes i Australien, New Zealand og Storbritannien