DFs formand Kristian Thulesen Dahl forventer ikke, at niveauet for søndagens historiske valgsejr vil kunne holde til det kommende folketingsvalg. Mange har stemt på DF i protest, vurderer han.

Mandag er dagen derpå for Dansk Folkeparti.

Dagen efter en historisk valgtriumf, hvor partiet med 26,6 pct. af stemmerne blev Danmarks klart største parti ved Europaparlaments-valget.

Og mens de personlige stemmer fortsat tælles op rundt om i landet - og partiets spidskandidat Morten Messerschmidts stemmetal vokser støt, kreds for kreds, og nærmer sig dansk rekord - medgiver partiformand Kristian Thulesen Dahl, at partiet søndag modtog en langt bredere folkelig opbakning, end de kan forvente ved det kommende folketingsvalg.


»Det resultat, vi har fået ved parlamentsvalget, der jo er ekstremt godt, er ikke et niveau, vi skal regne med til et folketingsvalg,« siger DF-lederen og fortsætter:

»Jeg anerkender fuldt ud, at der er en del vælgere, der har valgt at stemme på Dansk Folkeparti ved det her valg, men som ikke normalt vil stemme på Dansk Folkeparti. De har brugt et europaparlamentsvalg til klart og tydeligt at få markeret, at EU bestemmer for meget, og at Danmarks skal bestemme mere.«

Han forventer, at EU-politikken også vil få betydning ved det næste folketingsvalg, der senest skal afholdes i efteråret 2015. Men ikke nok til at så mange danskere vil sætte deres kryds ved liste O.

»Ved et folketingsvalg er der mange andre ting, der også kommer i spil, og EU-politikken vil kun fylde en del af valgkampen, og det vil få de her folk, der godt nok er enige med os i EU-politikken, til at stemme på deres mere normale partivalg til et folketingsvalg,« spår Kristian Thulesen Dahl.


Men med så markant en opbakning til DF og partiets EU-kritiske linje ved søndagens valg, er der behov for, at hele Christiansborg tager bestik af situationen, understreger DF-formanden.

»Det virkelig urovækkende nu er den vej, som Thorning illustrerede under partilederrunden (søndag aften, red.). Hun anklagede direkte Venstre for ved ikke at være EU-begejstrede nok, at have sikret DF et flot valg. Hvis det er analysen, er det virkelig trist. Jeg håber, at analysen efter lidt eftertanke vil være, at danskerne gerne vil være med i EU, men et EU, hvor EU bestemmer mindre, og Danmark bestemmer mere,« siger han og peger direkte på debatten om adgangen til de danske velfærdsydelser.

Forventer du, at de andre partier åbner mere op for et kritisk syn på EU-samarbejdet fremadrettet?

»Ja, vi har i et halvt til trekvart år diskuteret børnecheck, og jeg har glædet mig over, at DF ikke alene har taget den kamp, men at også Venstre og Konservative har taget del i den bekymring for udviklingen. Thorning forsøger helt tydeligt at bruge det valgresultat, Venstre har fået, til at presse Venstre tilbage til sig og til den EU-kreds, som definerer dansk EU-politik, og som ikke anerkender den skepsis. Det håber jeg ikke vil lykkes, men at flere og flere partier vil anerkende, at hvis man ser nøgternt på gårsdagens resultat, så ønsker en meget stor del af den danske befolkning en mere skeptisk dansk EU-politik.«

Forventer du, at der helt overordnet kommer mere EU-politik på dagsordenen  i den indenrigspolitiske debat?

»Det tror jeg - og det håber jeg. I mange år har det i Danmark været sådan, at når vi har haft en folkeafstemning om EU, så har befolkningen markeret sin store skepsis, men ved folketingsvalg har vi diskuteret alt mulig andet. Det er klart, at kan vi få en større sammenhæng mellem folks EU-holdning og deres stemmer til folketingsvalget, så vil det betyde noget i forhold til den EU-politik, der bliver fastlagt på Christiansborg. Det vil være demokratisk sundt, men igen, jeg har ingen forhåbninger om, at vil vil få det resultat, vi fik i går, til et folketingsvalg,« understreger Kristian Thulesen Dahl.