Lars Løkke Rasmussen forsøger - igen - at gøre op med tonen på verdens største sociale medie.

Han gik i virkeligheden blot til tasterne for at minde en afdød tidligere radikal minister.

Klokken lidt over 21 tirsdag aften delte statsminister Lars Løkke Rasmussen en kort besked med sine godt 190.000 følgere på Facebook.

Her skrev statsministeren et kort mindeord om den tidligere radikale undervisningsminister Ole Vig Jensen, som tirsdag døde i en alder af 79 år.

»Han tog andre end sig selv og sine egne synspunkter alvorligt. En dialogsøgende politiker af »den gamle skole«, som jeg vil savne meget. Æret være Ole Vigs minde,« lød det i Løkkes besked.

Se opslaget her. Artiklen fortsætter efter opslaget.

Men her sluttede aftenen ved tasterne ikke for Løkke.

For alt imens de fleste brugere nøjedes med at like opslaget eller give statsministeren ret, så faldt en række andre kommentarer Løkke for brystet.

En bruger ved navn Leif skriver, at hvis man ikke kendte Ole Vig, er man »ikke gået glip af noget«, da den afdøde minister var en »svagpisser«.

En anden bruger ved navn Morten skriver, at »Hitler havde også levet et langt liv med offentlige gerninger. Det er ikke en forudsætning for respekt. God påske, Lars!«

»En skamløs sammenligning«

I begge tilfælde vælger Løkke at svare brugerne selv.

Til Leif skriver han:

»Hvor helt utroligt respektløs. Manden har levet et langt liv med familie og offentlige gerninger - og så har ingen gået glip af noget. Et hvert liv har vel en mening? Fortsat god påske.

Og til Morten, som altså har valgt at bringe Hitler på banen, skriver Løkke helt kort:

»En skamløs sammenligning!«. Beskeden bliver sendt klokken 23.03.

14 minutter senere skriver Løkke sit andet opslag den aften. Statsministeren har fået nok af tonen i kommentarsporet.

»Med risiko for at blive svinet til - for politikere er jo ikke rigtige mennesker - så bliver jeg oprigtig ked af at læse nogle af kommentarerne til mit seneste opslag,« indleder statsministeren.

»Skulle vi nu ikke holde tonen? Det er fristende at sidde bag tastaturet og lade galden flyde, men netop på en dag, hvor vestligt demokrati er blevet udsat for endnu et kujonagtigt angreb, skulle vi måske i fællesskab værdsætte og holde den demokratiske samtale lidt mere i hævd. Sov godt Danmark.«

Se hele opslaget her. Artiklen fortsætter under opslaget.

Ifølge Astrid Haug, formand for Dansk Kommunikationsforening, ekstern lektor samt social media-kommentator på TV2 News, hører Løkkes skriverier på Facebook til en for tiden herskende tendens blandt politikere på sociale medier.

»Vi har set gennem mange år, at politikere har haft svært ved at håndtere den hårde tone, som var over stregen. Nu ser vi en udvikling, hvor politikerne er blevet meget bedre til at tage hånd om deres debat på Facebook,« siger hun og uddyber:

»For noget tid siden var politikerne rigtig bange for at slette kommentarer, fordi så lavede medierne en »Lars Løkke eller Helle Thorning-Schmidt udøver censur«-artikel. Og det har betydet, at der har været en kultur, hvor det har været okay at skrive meget hårdt. Nu ser vi heldigvis en tendens til, at der bliver sagt fra over for det, og derfor synes jeg også, at Lars Løkke skal have ros for, at han går ud som statsminister og tager så direkte afstand fra sådan en tone.«

Statsministerens nytårstale

Løkkes »opgør« med tonen på Facebook er ikke ny.

Den blev for alvor indledt og italesat, da statsministeren i forbindelse med sin nytårstale i år lavede en alternativ nytårstale, hvor han henvendte sig direkte til Facebook-brugerne:

Se videoen her. Artiklen fortsætter under videoen.

Tilbage til forsamlingshuset

Ud over at kommentere den hårde tone og gå i clinch med nogle af brugerne vurderer Astrid Haug ligeledes, at Løkke har slettet en række af de mere grove indlæg fra debattråden på sin side.

Selvom hun roser Løkke for den måde, han håndterer det på, så tror hun ikke, at det i første omgang får en indvirkning på debattonen.

»Der er ikke en tendens til, at folk er begyndt at tale pænere på Facebook, og det her og Løkkes nytårstale betyder ikke, at folk taler pænere. Men folk finder i hvert fald ud af, at de ikke kan skrive grimt på Lars Løkkes Facebook, uden at det bliver slettet,« siger hun.

Samtidigt vurderer Astrid Haug, at tonen på Facebook vil flytte den seriøse politiske debat til nye steder.

»Vi vil se, at noget af den politiske debat rykker væk fra Facebook, for hver gang man har nogle emner, som er en lille smule politisk højspændte, så løber debatten af sporet. Så de seriøse debatter flytter sig til f.eks Twitter, lukkede Facebook-grupper eller tilbage i forsamlingshuset,« siger hun.

»Her er så meget surhed, galde og rå kommentarer«

For nyligt lukkede Bornholms borgmester, Winni Grosbøll, sin Facebook, da hun ikke orkede den hårde tone længere:

»Facebook dræner mig for al for meget energi. Her er så meget surhed, galde og rå kommentarer, at jeg nogle gange bliver helt forskrækket over at voksne mennesker kan skrive sådan noget et offentligt sted. Det tager energien hele tiden at skulle forholde sig til grimme ord og barske udtalelser, og det fylder efterhånden så meget, at det overskygger det første. Derfor lukker jeg ned,« skrev borgmesteren i begyndelsen af februar.

Og hun er ikke alene om at have vendt det sociale medie ryggen. I 2014 sagde Dansk Folkepartis Søren Espersen farvel med denne besked:

»Årsagen til at jeg nu stopper på Facebook er, at vel har der da været mange gode, venlige og spændende kommentarer, som jeg takker for, men herudover - træls nok - har min dagligdag de seneste år på Facebook været et væld af dødstrusler samt andre trusler - herunder også mod min kone. Dertil kommer et hobetal af primitive skældsord. Ind i mellem har jeg brugt timer på at fjerne dem, men nu gider jeg ikke mere.«

Hvad kan Løkke gøre?

Astrid Haug minder om, at langt de fleste danskere skriver pænt på Facebook, og det kun er »et fåtal«, som har en grov tone.

»Det kan føles af mange, men de fleste kommunikerer i virkeligheden meget pænt på Facebook.«

Ifølge hende er det samtidigt nødvendigt, at politikerne også griber i egen barm, når det kommer til tonen.

»Det, man kan diskutere er, hvorvidt politikerne ikke selv har en lidt for hård tone. Vi ser mange eksempler på politikere, som skriver noget i en tone, som de så fortryder efterfølgende,« siger hun.

Ifølge Astrid Haug kan Løkke være med til at løfte tonen ved også at tage sit »opgør« med tonen med hele sit parti.

»Løkke kunne tage debatten i sit parti og på Christiansborg, ligesom han kunne tale med ungdomspartierne og baglandet om tonen. Der er nogle muligheder for at løfte den politiske debat på sociale medier.«