Langt flere end forventet har mistet retten til dagpenge. A-kassernes Samvirke offentliggør i dag helt nye tal, der viser, at hele 56.600 personer siden januar 2013 har opbrugt retten til dagpenge.

Den ny opgørelse har været længe undervejs og kommer netop som valgkampen går ind i sin sidste uge.

IT-problemer ude i kommunerne har betydet, at politikerne indtil nu har benyttet gamle tal helt tilbage fra november. Mange har derfor frygtet, at problemets omfang er blevet underdrevet, og det synes nu at holde stik. Fra januar til maj har yderligere 6.000 personer mistet retten til dagpenge.

Samtidig har 7.200 personer mistet retten til at modtage den midlertidige arbejdsmarkedsydelse. En stor del af dem står i dag helt uden indtægt.

På baggrund af de nye tal siger direktør Verner Sand Kirk fra AK-Samvirke, der er a-kassernes branceorganisation, at politikerne systematisk har malet et skønmaleri af, hvor alvorlige problemerne med dagpengereformen er.

»Og man har systematisk truffet beslutninger på et forkert grundlag. Det er meget ulykkeligt for alle de mennesker, der er blevet ramt,« siger han.

Verner Kirk Sand, direktør i AK-Samvirke
Verner Kirk Sand, direktør i AK-Samvirke Foto: Torkil Adsersen
Vis mere

SF's formand Pia Olsen Dyhr opfordrer Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen til at tage de ny tal alvorligt.

»Det er på høje tid, at de to svarer på, hvad det er for et dagpengesystem de forestiller sig. Det er nærmest sidste udkald inden valget. Vælgerne krav på at vide, hvor S og V står i denne sag,« siger hun.

Ifølge Pia Olsen Dyhr er stigningen dramatisk.

»Dette her viser, at konsekvensen af dagpengereformen er meget, meget alvorlig. Den er alvorlig for de mennesker, der mister dagpengene og får kontanthjælp eller står helt uden indtægt, hvis de for eksempel er gift. Det er meget dramatisk, og det kan betyde at man må sælge huset og hive børnene ud af skolen,« siger hun.

Men antallet af personer, der mister den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, vokser også hurtigere end forventet.

»Man udfaser arbejdsmarkedsydelsen på en meget brutal måde. I starten af 2016 er der stort set ingen af de nuværende modtagere tilbage på denne ydelse. Mange af dem har intet at falde tilbage på. Det betyder, at de 9,3 pct., der allerede i dag er helt uden indtægter, vil være en gruppe, der vokser lodret,« siger Verner Sand Kirk.

Han foreslår, at politikerne gør den midlertidige ydelse permanent, indtil en kommende reform af dagpengereglerne træder i kraft. Det vil formentlig først ske i foråret 2016.

Den idé støtter Pia Olsen Dyhr.

»Når man hører de to statsministerkandidater, lyder det ikke som om vi har et bedre system. Det kan jeg godt blive bekymret over,« siger hun.

Efter Johanne Schmidt-Nielsens opfattelse viser de ny tal, at »dagpengekatastrofen« er langt større end først antaget.

»Det kan godt være, at regeringen siger krisen er aflyst, men det er ringe trøst for ofrene for dagpengepengereformen. Derfor er et ikke godt nok, at Thorning hårdnakket insistere på at der ikke må bruges flere penge på et nyt dagpengesystem. Vi skal jo huske på, at Thuelsen Dahl, Løkke og Vestager stjal to milliarder fra de arbejdsløse. Hvis vores alle sammens dagpengesystem skal forbedres, bliver vi simpelthen nødt til at tilbageføre nogen af de penge som blev stjålet fra systemet i 2010,« siger hun.