Flirten mellem Socialdemokratiet (S) og Dansk Folkeparti (DF) er tilsyneladende kølnet en anelse, nu hvor finanslovsaftalen er blevet offentliggjort.

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht er mild sagt skuffet over, at Dansk Folkeparti ikke har sikret velfærden.

»Jeg troede, at vi havde en fælles forståelse med Dansk Folkeparti om, at der skulle satses på velfærd frem for skattelettelser. Men med de 50 sider, der nu ligger til en finanslovsaftale står det klart, at der ikke bliver tilført penge nok til at tage højde for, at vi bliver flere børn og ældre. Det er skuffende,« siger Benny Engelbrecht.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har ellers på mange planer fundet fælles fodslag mod regeringen, men Dansk Folkeparti har nu åbenbart valgt at droppe kampen for at sikre velfærden, mener Socialdemokratiet.

»Det resultat, der ligger, svarer til den ramme, som regeringen selv afsatte til velfærd, nemlig en stigning på 0,5 pct. Men hvis man skal tage højde for at vi bliver flere børn og ældre, så mangler der 0,2 pct svarende til 1 mia. kr. Dansk Folkeparti havde muligheden for at prioritere det i forhandlingerne, men har ikke gjort det. Jeg ved ikke, om det skyldes at de ikke har kunnet gennemskue konsekvenserne eller om de har gjort det med åbne øjne,« siger Engelbrecht.

Der ligger skattelettelser for over en milliard i finanslovsaftalen, nemlig i form af videreførelse af håndværkerfradraget (BoligJobordningen) og fjernelse af beskatning af fri telefon. Ifølge BTs kilder ligger der også en stort set færdig aftale om en skattereform, så man samlet set kommer op på skattelettelser på omkring 11-12 mia. kr.

Derfor mener Benny Engelbrecht, at DF burde have kæmpet for at sikre velfærden med den ene milliard. Han undrer sig i det hele taget over hele forhandlingsforløbet og den finanslovsaftale der ligger.

»Det er en meget mærkelig situation, at en finanslovsaftale kædes sammen med skattelettelser og at et regeringsbærende parti samtidig indikerer, at det ikke er sikkert, at de vil stemme for det papir, de selv har aftalt. Det er vanvittigt på mange måder og helt uden fortilfælde. I den normale verden sætter man sig ved et forhandlingsbord, og når man er blevet enige, så skriver man det ned, og så er aftalen gældende. Her aner vi ikke, hvad der helt præcist er aftalt. Det er en helt aparte og surrealistisk parlamentarisk situation, hvor vi bare må vente og se, hvad der sker,« siger Engelbrecht.

Dansk Folkeparts finansordfører René Christensen mener, at kritikken er noget 'vrøvl'.

»Det handler om at se på, hvad det er, der bliver sat penge af til i finansloven. Samtidig har vi fjernet to-procents produktivitetskravet på sundhedsområdet,« siger René Christensen og fortæller, at der bliver flere penge til varme hænder til ældre, flere penge til sundhed og hvis der kommer færre flygtninge, bliver der sparet penge.

Men kan du garantere, at velfærdsydelserne kan fortsætte på nuværende niveau, selvom vi bliver flere børn og flere ældre i fremtiden?

»Den kan øges.«.

Altså dit svar er 'ja og niveauet kan øges med den finanslovsaftale, der ligger'?

»Nej. Åh, jeg gider ikke det her. Skriv hvad du vil,« lyder det opgivende fra Rene Christensen, inden han afbryder forbindelsen.

Har du fået hørt ugens nye afsnit af BTMX-podcasten 'Vi elsker clickbait'? Download det gratis i Itunes eller lyt med her: