Kristian Thulesen Dahl vil kræve dansk brexit-afstemning for at pege på Løkke næste gang, frygter Morten Østergaard

DF-formand Kristian Thulesen Dahl anklages for at forberede et folkeafstemnings-kup.

Det er velkendt, at DF længe har ønsket en ny EU-afstemning, når briterne har fået deres aftale med EU på plads efter brexit-afstemningen sidste år.

Så da Folketinget lørdag og søndag gennemførte en stor folkehøring om EU, indgik den radikale leder Morten Østergaard en aftale med Alternativet og SF.

De tre partier er nu enige om sammen at forsøge at blokere for en ny dansk afstemning om EU.

Begrundelsen for aftalen er usædvanlig og ganske opsigtsvækkende.

Rigeligt med usikkerhed

Morten Østergaard siger, at han vil forhindre, at Kristian Thulesen Dahl udnytter sin position som støtteparti for Lars Løkke Rasmussen til at bokse en folkeafstemning igennem.

»Jeg frygter, at Kristian Thulesen Dahl vil tage en EU-afstemning som gidsel i en finanslovsforhandling eller som betingelse for at pege på den næste statsminister. Der er ingen grund til at risikere en sådan gidseltagning,« siger Morten Østergaard og tilføjer, at der efter brexit og valget af Trump i USA er rigeligt med usikkerhed i verden:

»Spørgsmålet om Danmarks medlemskab skal ikke være en del af den usikkerhed, og derfor er det fint med en sådan aftale. De partier, der mener, at Danmarks fremtid er i EU, burde give hinanden håndslag på det,« siger den radikale leder.

Er det ikke bare noget Christiansborg-fnidder?

»Nej, det reelle er, at DF ønsker en sådan afstemning, når man kender brexit-aftalen. Min opfattelse er, at Danmark - uanset hvilken brexit-aftale, der kommer - er bedre tjent med at være i EU,« siger Morten Østergaard.

’Crazy’ initiativ

Kristian Thulesen Dahl kalder det radikale initiativ for ’crazy’. Han mener, at politikere skal turde spørge befolkningen og undrer sig over, at en række partier lover hinanden, at det ikke kommer til at ske. Men han afviser ikke, at kravet om en ny folkeafstemning kan komme i spil.

Vil du for at pege på Løkke kræve, at han udskriver en ny EU-folkeafstemning?

»Vi har ikke afgjort med os selv, i hvilken form og på hvilket tidspunkt det krav skal komme. Men det er vigtigt for os, at vi stadig har den mulighed,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) vil ikke modsætte sig en folkeafstemning, hvis et flertal i Folketinget eller i befolkningen måtte ønske det.

»Hvis der kommer et folkeligt pres, skal man da lytte til det, men det er ikke noget, jeg vil stille mig i spidsen for,« siger han.

»Det er ikke aktuelt at tale om en ny folkeafstemning,« siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og tilføjer at man ikke kan sammenligne Danmark og Storbritannien.

»Dansk økonomi vil lide voldsomt under en udmeldelse af EU,« siger han.

SFs formand Pia Olsen Dyhr lægger vægt på, at Danmark ikke skal følge briterne ud af EU.

»Det er vi klar til at sige nu, og det håber vi at få andre partier med på, for vi har brug for et progressivt Europa, ikke mindst i de her Trump-tider,« siger hun.

Under en paneldebat om folkehøringen gav både statsminister Lars Løkke Rasmussen og S-formand Mette Frederiksen udtryk for, at de ikke agter at støtte et krav fra DF om at gennemføre en ny folkeafstemning om EU i overskuelig tid.

En dugfrisk Gallup viser, at 67 pct. af befolkningen bakker op om EU. Kun 18 pct. ønsker at følge briterne ud af EU.