De seneste dages dramatiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti kan ende med et valg i utide. For kemien mellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er dårligere end nogensinde, samtidig med at begge har alt på spil for at vinde den politiske armlægning.

Politisk kommentator Jarl Cordua tøver ikke med at kalde det et kynisk magtspil.

»Det spil, vi er vidner til i øjeblikket, minder mest af alt om en tæppehandel i en mellemøstlig basar, hvor Kristian Thulesen Dahl har været ude af forretningen et par gange og er kommet tilbage igen. Men hvis der er noget, Kristian Thulesen Dahl er kendt for, så er det hans stoiske ro og evnen til at have is i maven helt frem til aftale til gavn for ham selv er i hus. Han forstår at spille spillet, se meget bekymret ud og skabe røgslør med billige bodegaelementer om at sosu-assistenter og politibetjente risikerer ikke at få løn, selvom alle ved, at det ikke er rigtigt,« siger Jarl Cordua.

Som BT skriver i dag så var det økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille (LA), der første gang luftede muligheden for et valg i sidste uge på et internt regeringsmøde. Han blev frustreret over, at Dansk Folkeparti kom med nye udlændingekrav i sidste øjeblik.

Liberal Alliance har hele tiden følt sig overbevist om, at de kunne få Dansk Folkeparti med til deres krav om 'historisk store skattelettelser', hvis Dansk Folkeparti fik indrømmelser på udlændingeområdet. Derfor kræver Liberal Alliance fortsat, at forhandlinger om finanslov, skattelettelser og udlændingepolitik landes samtidig, mens Dansk Folkeparti har fået deres budskaber om et 'paradigmeskifte i udlændingepolitikken' ud og derfor gerne vil adskille forhandlinger om finansloven fra forhandlinger om skatteaftale og udlændingepolitikken.

Jarl Cordua medgiver, at der er særdeles dårlig kemi mellem DF og LA.

»Men det er også meget belejligt for Kristian Thulesen Dahl. Han ved godt, at Liberal Alliance vil holde sig tilbage med at kritisere finansminister Kristian Jensen, for sandheden er, at regeringen har lagt arm om, hvordan de her forhandlinger skal lande. Derfor kan Kristian Thulesen Dahl omkostningsfrit stå og hælde den ene skidtspand ned over dem efter den anden, for han ved, at de ikke svarer igen.

»Samtidig er Kristian Thulesen Dahl så kynisk, at han med sin kritik af Kristian Jensen fører krigen ind i Venstres lejr for at få fokus væk fra sig selv. Så selvom ingen af partierne i blå blok har interesse i et valg på nuværende tidspunkt, så kan det ende sådan, fordi det i sidste ende er mennesker vi har med at gøre og så kan tingene køre ud af et spor, hvor det er umuligt at komme tilbage,« siger Cordua.

Poltiiske kommentator Michael Kristiansen afviser heller ikke, at det kan ende med et valg, fordi Dansk Folkeparti og Liberal Alliance står så stejlt over for hinanden og begge har meget på spil.

»For at forstå det her, så skal man huske, at både LA og DF mødte op med store smil og i festtøj på Christiansborg på valgaftenen 21. november. De bar begge sikre på, at de ville få et godt valg, men de fik begge en med boldtræet af vælgerne.

»LA har indset, at de nu skal levere skattelettelser, ellers vil de miste vælgere. Og DF troede at de kunne gå på to ben - både udlændinge og velfærd - men nu har de kun udlændingebenet tilbage. Begge partier er så at sige tilbage ved deres kerneværdier, og derfor er det vigtigt for dem begge at få indrømmelser denne gang,« siger Michael Kristiansen.

Hans rationelle vurdering er, at der ikke er nogen partier i blå blok, der har interesse i et valg og derfor er de nødt til at bilægge stridighederne og give hinanden indrømmelser.

»Sandsynligheden for at de alle vil tabe på et valg er stor. De vil stå tilbage som en 'klumpedumperegering', der ikke formåede at samarbejde og befolkningen vil stå tilbage med opfattelsen af et stort rod. Det er derfor Løkke selv har kastet sig ind i forhandlingerne. Nu vil det vise sig, om han er kaospilot eller den store håndværker. Hvis det her lykkes, så vil det til gengæld også være en kæmpe aftale af de helt store,« siger Michael Kristiansen.

Forhandlingerne fortsætter i dag kl.13, og Anders Samuelsen (LA) undlod kort før middag at kommentere, om Liberal Alliance er parate til at tage et valg, hvis forhandlingerne ikke afsluttes samlet.

»Kristian Jensen har knoklet løs, han har siddet for bordenden på disse ting. Nu har statsministeren været inde over. Jeg fornemmer, at det hele er i en god proces, så selvfølgelig skal vi nok finde hinanden,« siger LA-leder Anders Samuelsen om forhandlingerne om finanslov, skat og udlændingepolitik.