»Det her er voldsmandens veto,« skriver Liberal Alliances retsordfører, Steffen Larsen, på sin Twitter.

Rasmus Paludan er 'persona non grata' på dette års Folkemøde. Han har forbud mod at dukke op.

Det har Bornholms Politi besluttet af sikkerhedsmæssige årsager.

Over for B.T. uddyber Liberal Alliances retsordfører, Steffen Larsen, at selvom han ikke er enig i Rasmus Paludans politik, så er sagen principiel for ham.

»Jeg tænker, at Folkemødet netop er skabt som et sted, hvor folket kan møde politikerne. Så at en dansk partileder ikke kan dukke op, er et problem for vores demokratiske systems indretning og for måden, som Folkemødet er lavet på,« siger Steffen Larsen og tilføjer:

»Problemet er, at han er truet af de her islamister og ikke så meget, at han er den, han er. Det er principielt.«

Den holdning deler Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund.

Også Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, undrer sig.

Liberal Alliances retsordfører kalder det 'voldsmandens veto', at Rasmus Paludan ikke kan deltage i Folkemødet.
Liberal Alliances retsordfører kalder det 'voldsmandens veto', at Rasmus Paludan ikke kan deltage i Folkemødet. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Jeg kommer ikke til at savne ham, og jeg tager afstand fra alt, hvad han står for, men jeg undrer mig over, at politiet har svært ved at garantere borgernes adgang til Folkemødet,« skriver hun i en sms til B.T.

Socialdemokratiets retsordfører, Bjørn Brandenborg, mener også, at det er ærgerligt, at Rasmus Paludan ikke må deltage i Folkemødet, men han vurderer dog, at sikkerheden for Rasmus Paludan og de andre deltagere på Folkemødet vejer tungest.

»Jeg synes helt personligt, at det er ærgerligt. Han skal have mulighed for at sige det, han har lyst til. Men på den anden side er der en vurdering fra politiet, som jo både handler om Rasmus Paludans egen sikkerhed, men også alle mulige andre menneskers sikkerhed på Folkemødet. Så det synes jeg er svært at sige noget til«

Så du bakker op om politiets beslutning?

»Ja, det gør jeg.«

Den holdning deler Danmarksdemokraterne, Venstre og SF.

De Konservatives retsordfører, Mai Mercado, ser ikke noget problem i, at Rasmus Paludan er blevet forbudt at deltage i Folkemødet.

»Det er en afgørelse, som politiet træffer, ikke os politikere,« siger hun.

Ser du et problem i det?

»Næ, det gør jeg ikke. Jeg synes godt, at samfundet kan være hans beskyttelse bekendt. Og hvis politiet vurderer, at det er for stor en risiko, og at de ikke kan beskytte ham i tilstrækkelig grad med det ressourcetræk, det vil kræve, synes jeg, at det er svært at argumentere imod, hvis alternativet er, at man skal bruge virkelig mange penge på at beskytte ham,« siger Mai Mercado

»Det synes jeg, at han skulle lytte efter.«

I B.T.s politiske podcast 'Slottet og Sumpen' fortæller Rasmus Paludan, at han selv mener, at det er trist, at han ikke kan deltage i årets Folkemøde.

I stedet har han tænkt sig at stå lige ved en skole uden for Folkemødet.

»Jeg må bare stille mig 100 meter nord for den skole i det fri og muligvis lave noget skype til teltet på pladsen, samtidig med at jeg vil være fysisk tilgængeligt for folk, der gerne vil møde mig,« siger Rasmus Paludan i podcasten.

Han ved dog ikke, om han vil trodse forbuddet og alligevel tage ind til Folkemødet.

Hør hele interviewet med Rasmus Paludan i B.T.s politiske podcast, 'Slottet og Sumpen':