Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Mellem 200 og 300 mennesker klappede Helle Thorning-Schmidt hen over Amalienborg Slotsplads

Der var stående applaus fra hundredevis af fremmødte danskere, da Heller Thorning-Schmidt ankom til Amalienborg klokken 16.30 for at meddele dronningen, at hun nu har regeringsgrundlaget på plads.

Seks minutter varede besøget hos hendes majestæt, og så kørte Danmarks kommende statsminister igen væk i sin sølvgrå Toyota Avensis - i hybridversion naturligvis - med PET's langt mindre miljøvenlige firehjulstrækker efter sig.

Publikum var blevet og klappede den kommende statsminister væk fra Amalienborg igen.

Rigtig statminister er hun nemlig ikke endnu.

Klokken 16.48 ankom Lars Løkke Rasmussen i sin sorte BMW, som han ganske snart kommer til at sige farvel til, idet han fra i morgen ikke længere er berettiget til en ministerbil.

Det var meget tydeligt, at de fremmødte danskere er mere røde en blå. Én enkelt tilskuer forsøgte sig med at klappe den afgående statsminister ind til dronningen, men hans initiativ vandt ikke gehør, og da Løkke forlod Amalienborg efter 12 minutter, var der ingen, der klappede.

Hans ærinde er at fortælle dronnningen, at han træder tilbage som leder for forretningsminsteriet, der har styret Danmark siden valget. Han skal formelt bekræftige, at det er rigtigt, hvad Helle Thorning netop har meddelt majestæten; nemlig, at hun med et parlamentarisk flertal i ryggen og et regeringsgrundlag på plads er klar til at indtage posten som Danmarks første kvindelige statsminister.

Helle Thorning-Schmidt ankom igen til Amalienborg klokken 17.12. Endnu engang til øredøvende klapsalver. Denne gang havde hun rullet sit vindue ned og vinkede til folket som en anden dronning. Hun mødtes med den rigtige dronning én gang til. Dronningen godkendte hende som ventet, og nu kan hun så kalde sig digneret statsminister.

- Nu er jeg klar til at blive statsminister storsmilede Helle Thorning-Schmidt, der gav de ventende pressefolk et par korte kommentarer, inden hun kørte hjem for at hvile ud oven på to ugers benhårde forhandlinger med SF og De Radikale.

- Dronningen har bedt mig om at danne regering!

- Jeg ønsker at være statsminister for en regering for hele Danmark. Ikke kun den ene halvdel, sagde hun.

Hun undlod at kommentere på, hvor hårde forhandlingerne med de to regeringssamarbejdspartnere har været.

I stedet solede hun sig i en ny bølge af klapsalver, der fulgte hende ind i bilen og væk fra slotspladsen.

Klokken 10.10 i morgen skal Thorning så ind til majestæten én gang til sammen med de udvalgte ministre, som formelt skal godkendes af majestæten. Og først herefter, kan Helle Thorning skrive statsminister på visitkortet.

Andre læser også