Tidligere statsminister Poul Schlüter tiltrak sig den helt store opmærksomhed, da han sammen med hustruen Anne Marie Vessel Schlüter deltog i bogreception i Statsministeriet

Tidligere statsminister Poul Schlüter fik nærmest stjernestatus hos tv-seerne, da han medvirkede i tv-serien 'Statsministrene' i sensommeren. Men det var også ham, der ubetinget fik den største opmærksomhed, da han i går deltog i receptionen for bogen af samme navn, som er skrevet af Anne Sofie Kragh og Michael Dyrby.

Så snart receptionsgæsterne fornemmede, at Schlüter var på vej, blev der holdt inde med pindemadderne, vinglassene blev sænket og snakken forstummede. Alles øjne var vendt mod døråbningen, hvor 88-årige Schlüter endelig kom ind støttet til sin trofaste stok og flankeret af sin hustru Anne Marie Vessel Schlüter og statsminister Lars Løkke Rasmussen. Og så lynede fotografernes blitz.

Fra tv-serien er det især Schlüters kommentar om dronningens billeder i Statsministeriet, som nærmest er blevet kult: »Det er en nydelig ramme, det er det,« fik han diplomatisk sagt. Og da Schlüter lidt forsinket dukkede op til receptionen, var det igen på grund af kunsten på væggene. For er der er også andet end politik de fem seneste statsministre ikke har været enige om, nemlig kunst, fortalte Lars Løkke Rasmussen i sin tale.

Poul Schlüter glædede sig over at være tilbage i Statsministeriet, og fortalte, at han i sin tid havde overtaget de billeder, der hang på væggene efter Anker Jørgensen (S).

»Det var tale om klassisk dansk kunst. Billeder fra midten af 1800-tallet, hvor jeg både synes stilen og motiverne var gode. Men det afskaffede min efterfølger (Poul Nyrup Rasmussen (S), red.). Han ville have moderne kunst. Men Statsministeriet var lidt enklere i min tid. Da var det herinde i Spejlsalen, vi holdt ministermøderne, så vi havde sådan et stort kantet bord herinde. Det er blevet lidt anderledes nu,« fortæller Poul Schlüter.

Og Spejlsalen er ganske rigtigt ændret betydeligt. Da Anders Fogh Rasmussen trådte til som statsminister, ændrede han Spejlsalen til et pressemøderum efter engelsk og amerikansk forbillede. Sådan har rummet fungeret lige siden.

Til bogreceptionen var der i sidste øjeblik indløbet afbud fra Poul Nyrup Rasmussen, ligesom der var afbud fra Helle Thorning-Schmidt og Anders Fogh Rasmussen pga arbejde. Men statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt en velkomsttale, hvor han bl.a. fortalte, at hans første møde med Schlüter ikke havde været helt så hjerteligt, som det er i dag.

»Jeg mødte Poul Schlüter første gang som VU-formand i 1987, og der var ikke tale om det mest hjertelige møde. Jeg fik decideret en verbal skideballe, fordi jeg stillede ham et spørgsmål om samarbejdet mellem Venstre og Konservative: »Jeg håber, at det er sidste gang i denne valgkamp, at jeg skal høre en Venstre-mand stille det spørgsmål.« svarede Schlüter og løftede en truende næve,« fortalte Løkke og fortsatte med en tør konstatering:

»Livet har siden lært mig, at det er godt at have respekt for landets statsministre.«

Poul Schlüther og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tog sig god tid til både at bladre i bogen, signere og også blive fotograferet sammen. De har begge været glade for at deltage i projektet, fortalte de.
Poul Schlüther og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tog sig god tid til både at bladre i bogen, signere og også blive fotograferet sammen. De har begge været glade for at deltage i projektet, fortalte de. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Det har tidligere været fremme, at Schlüter ikke var helt tilfreds med den taletid, han fik i tv-serien 'Statsministrene'. Det kommenterede Lars Løkke Rasmussen også i sin tale.

»Schlüter sad med stor klogskab og nikkede og gav god rum til at andre kunne tale, indtil han selv kunne sætte ind med spidende bemærkninger. Du var den, der fik mest ud af det. I hvert fald hvad angår konfekt og chokolade, ærgerligt at der ikke eksisterer fraklip fra de optagelser,« sagde Løkke til stor moro for gæsterne.

Poul Schlüter medgav dog efterfølgende, at det nok var hårdere at være statsminister i dag end i hans tid.

Så du tror, at hvis du havde været statsminister i dag, skulle du have taget endnu flere tæsk?

»Ja, det kan man næsten ikke få. Men jeg mener, at journalisterne er blevet grovere, hvad de jo også skal. De opholder sig meget ved de personlige elementer bag politikernes dagligdag.«

Føler du dig elsket i dag?

»Folk er så søde, når jeg møder dem på Frederiksberg Alle, uanset hvilket parti de kommer fra. De kommer altid hen og siger goddaw. Så i dag går det meget hyggeligt og civilt til.«

Hvordan vil du gerne huskes?

»Det ved jeg faktisk ikke. Men de fleste af vores beslutninger har jo vist sig at holde. Lige inden regeringen blev dannet, blev Henning Christophersen (V) og jeg kaldt over til møde hos Nationalbankdirektør Hoffmeyer. Hans humør var helt nede i kælderen, fordi valutaen strøg ud af lokalet. Der gik vi ud og sagde offentligt, at det var slut med devaluering af kronen, at den fremover ville lægge fast. Senere afskaffede vi den automatiske dyrtidsregulering. Det var et chok for folk, for det havde vi haft siden første verdenskrig. Men de to ting lagde fundamentet for de senere regeringers politik. Den kontinuitet har der været, og det synes jeg er ganske skønt.«

Der har ikke rigtig været den samme storhed omkring Det konservative Folkeparti siden du var der, hvad tænker du om det?

»Ja, det er jo kedeligt. Det skal rettes op, og det vil tage noget tid. Og så skal der mange nye folk til på mandskabslisten. Det bliver en stor opgave.«