At politikernes valgplakater får malet overskæg eller en lille tissemand på er ikke nyt. Men når de fuldstændig oversprayes med sort graffitimaling eller helt rives ned, er det bare for meget. Det mener Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

»Min vurdering er, at der er tale om unge mennesker, der ikke gider mennesker i det hele taget, og derfor tyer til hærværk, optøjer og spraymaling. Efter min mening er de mere eller mindre autonome. Det er ualmindeligt ødelæggende og trist. Jeg forstår godt, at de lokale politikere er ærgerlige, for der ligger megen tankevirksomhed bag en valgplakat og de har gjort sig umage. Men de må ikke give op, for så er det bøllemetoderne, der vinder. Valgplakaterne er en vigtig del af valgkampen, og det er først, når de er oppe, at det er gået op for mange folk, at der faktisk er valg om lidt,« siger Pia Kjærsgaard.

Det var Venstres kandidat til Borgerrepræsentationen i København, Caroline Stage, der som den første allerede søndag morgen kunne konstatere, at de 500 valgplakater, der var blevet hængt op lørdag eftermiddag, allerede var fjernet eller ødelagt om søndagen. Lørdag middag kl.12 var nemlig tidspunktet, hvor politikerne måtte begynde at sætte valgplakater op i lygtepælene forud for valget til kommuner og regioner 21. november. Caroline Stages partifælle i Kolding, borgmester Jørgen Petersen, har også fået et stort antal plakater overmalet med grafitti og i det hele taget melder de fleste partier nu om lignende eksempler på hærværk fra hele landet.

Caroline Stage fortæller, at hun først blev rigtig sur og bagefter ked af det. Også fordi så mange frivillige havde arbejdet forgæves for hende en hel dag.

»Jeg var bange for, hvad det ville betyde for min valgkamp, hvis jeg slet ikke var synlig. Men jeg har modtaget massiv støtte, og har fået kampgejst til at indhente det forsømte. I dag er der også et trykkeri, der har ringet og doneret 500 nye plakater til mig og de vil levere dem allerede i denne uge,« siger Caroline Stage.

Hendes plakater var hængt op på Nørrebro, Indre By og Christianshavn.

Valgforsker ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen, vurderer, at der kan være flere årsager til, at vi nu ser en optrapning af hærværk mod politikernes plakater.

»En af årsagerne skal nok findes i den generelle mistillid til politikere. Her er det de unge, der har den største mistillid. Mange ser kommunalvalget som kedeligt, latterligt og en narresut, hvor politikerne alligevel ikke lytter til dem. Derfor benytter de lejligheden til at lave lidt rav i gaden i almindelig ungdommelig kådhed,« siger Johannes Andersen og fortsætter:

»En anden forklaring kan være den manglende respekt overfor de demokratiske spilleregler, som vi tidligere har set udmønte sig i trusler overfor både politikere og kommunalt ansatte embedsmænd. Det ser vi hos folk, som føler, at systemet ikke lader dem komme til orde og at de ikke får deres interesse varetaget. I 68'ernes og 70'ernes ungdomsoprør spillede civil ulydighed også en rolle, men der var mere tale om en happening-kultur. Det vi ser nu bunder mere i manglende anerkendelse, frustration og afmagt.«

Foto: Privatfoto
Vis mere

Anders Burlund (LA), spidskandidat, Randers:

»Mens vi gik og hang plakater op i lørdags, fik jeg en opringning fra et af vores medlemmer, der kunne se en ung mand i jeans, trøje og jakke gå og hive vores plakater ned igen. Han tog et billede og sendte til mig. Jeg mistede 20-25 plakater på en halv time. Jeg ringede til politiet med det samme, men de fandt ham ikke.«

Foto: Privatfoto
Vis mere

Jonas Bjørn Jensen (S), København:

»Der en kollega, der ringede til mig søndag eftermiddag og fortalte, at mine valgplakater omkring Hans Tavsens Park på Nørrebro og ved min datters folkeskole var blevet sprayet over med sort maling. Der er som regel to grupper, man kan mistænke: De antidemokratiske med et religiøst islæt eller de antidemokratiske på venstrefløjen. Jeg bemærkede, at der var malet et anarkisttegn på min plakat, og at der var sat et klistermærke fra SUF (Socialistisk Ungdomsfront, red.) på en anden. Jeg har anmeldt det til politiet. Men hvis det virkelig er venstrefløjsaktivister, der kæmper mod den økonomiske magt, så er det da noget komisk, at de på denne måde begrænser os, der ikke har råd til dyre busreklamer,« siger Jonas Bjørn Jensen.

Foto: privat
Vis mere

Sisse Marie Velling (SF), København:

»Det var nogle af mine kampagnefolk, der sendte mig billeder af mine valgplakater omkring Hans Tavsens Park på Nørrebro. Der var blevet spraymalet henover mit navn. Jeg synes, det er skide irriterende, at folk ikke kan respektere, at i et demokrati er man enig eller uenig, men alle kan stemme på en, der repræsenterer ens holdning. Jeg tror ikke, det var noget personligt mod mig, det virker snarere som om de lidt tilfældigt har ladet det gå ud over de plakater, du har kunnet nå. Det er rigtig ærgerligt.«

Ole Søbæk(K), borgmesterkandidat, Frederikssund:

»Der er et par kandidater i Skibby, som sender mig et billede af, at der er nogen, der har spraymalet 'luder' hen over mine plakater. Det er ærgerligt, og jeg er da ked af det. Det er heller ikke særlig sjovt for min børn, min familie og mine forældre at opleve det her. I dag er mine børn heldigvis store, det var sværere for dem, da de var mindre. Jeg synes, det har været en trist tendens ved de sidste to valg. Fremover vil jeg da overveje, hvordan jeg skal føre politik fremover. Men valgplakaterne er en enorm hyggelig tradition i Danmark og derfor er det også ærgerligt. Alle har ret til at stå frit frem med deres holdninger, og derfor skal vi heller ikke ligge under for trusler.«