Må gerne kalde Thorning 'dum og naiv'

Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard fik tirsdag lukket sin profil på Facebook, da hun i en status-opdatering kaldte Statsminister Helle Thorning Schmidt 'dum og naiv'. Blokeringen var dog en fejl, erkender Facebook nu.

Det er Facebooks ansigt udadtil i Norden, svenske Jan Frederiksson, der nu kryber til korset og indrømmer, at Facebook begik en fejl, da Pia Kjærsgaards profil blev blokeret i 24 timer.

- Ytringsfrihed er meget vigtigt for Facebook, men der er også regler, som skal overholdes. Helt elementært skal man holde sig fra diskrimination, mobning og trusler - så bliver ens profil ikke lukket, siger Jan Frederiksson, og fortsætter:

- I forhold til Pia-sagen begik Facebook en fejl. Det, hun skrev, skulle ikke have ført til en blokering af hendes profil. Vi kontaktede vores europæiske hovedkvarter i Dublin, hvor der sidder folk og tager sig af de her anmeldelser, og de indså, at der er begået en fejl. Derfor vil vi godt undskylde over for Pia Kjærsgaard. Sådan en offentlig debat med så fremtrædende offentlige personer skal selvfølgelig have lov til at foregå på Facebook. Derfor har vi også ophævet blokeringen, siger Jan Frederiksson til bt.dk.

Hvordan kan sådan en fejl ske? Er det fordi, at en anmeldelse automatisk medfører en blokering, eller tager Facebook stilling til de anmeldelser?

- Der kan jo ske fejl i så stor en organisation, og det arbejder vi selvfølgelig på at mindske. Men nej, der er ikke noget automatik i det. Bliver en kommentar anmeldt af bare én bruger, så kommer anmeldelsen ind til en af vores medarbejdere i Dublin, hvor vi har hovedkvarter i Europa. Det er det eneste sted i Europa, hvor vi får problemstillinger ind fra brugerne.

Hvem afgør så, hvilke konsekvenser anmeldelsen skal have?

- Det gør den medarbejder, som sidder med sagen. Vi har folk, der eksempelvis helt konkret er ansat til at håndtere henvendelser fra de nordiske lande. Så det er folk, der kan forstå sproget og, måske lige så vigtigt, den sammenhæng, som visse udtalelser indgår i. Vurderingen tager selvfølgelig udgangspunkt i vores retningslinjer.

Jan Frederiksson understreger, at han ikke selv har været i kontakt med hovedkontoret i Dublin i sagen, men at han har fået genfortalt hændelsesforløbet af den danske Facebook-ansvarlige, Thomas Myrup Kristensen. Ham vil bt.dk nu forsøge at få en kommentar fra.