Det er svært at skelne mellem Socialdemokraterne og de store partier i blå blok, mener Uffe Elbæk, der retter skarp kritik af Socialdemokraternes bejlen til Venstre og DF.

Det er ganske enkelt en illusion, at der fortsat findes en centrum-venstre-alliance i dansk politik.

Det mener i hvert fald Uffe Elbæk, Alternativets politiske leder, der gør status over det nye partis første halve år i Folketinget.

I Berlingskes interviewprogram »Beinovs Hotspot« retter Uffe Elbæk et usædvanligt skarpt angreb mod Socialdemokraterne, som ifølge den politiske leder af Christiansborgs yngste parti er overordentligt svært at skelne fra Venstre såvel som Dansk Folkeparti. Han går så langt som til at sætte spørgsmålstegn ved, om »der i dag er noget, der hedder centrum-venstre« og fortsætter:

»Når jeg siger det så markant, som jeg gør, er det selvfølgelig fordi, at der er kommet nogle meget klare udmeldinger fra Socialdemokraterne, som placerer dem helt tæt sammen med Dansk Folkeparti og Venstre. De tre partier har jo fuldstændig enslydende svar specielt på spørgsmålene om asylområdet. Det gør selvfølgelig, at jeg og Alternativet kigger ind på det og spørger, hvem det egentlig er, at vi skal samarbejde med og på hvilke præmisser,« siger Uffe Elbæk.

Andre læser også:

Kraftige reaktioner overraskede kendt forfatter: Sletter kontroversielt Støjberg-opslag på Facebook

Dansk skuespillerinde fandt kærligheden på ny

Sass Larsens »dem og os«-retorik

Helt konkret mener Uffe Elbæk, at især den seneste udmelding fra Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, slår hans pointe fast med syvtommersøm.

I et debatindlæg om flygtningestrømmen i dagbladet Politiken skrev Sass Larsen for nylig, at de i Socialdemokraterne »vil gøre alt, hvad vi kan, for at begrænse antallet af ikke-vestlige flygtninge og indvandrere, der kommer her til landet. Derfor er vi gået langt – og meget længere – end vi havde drømt om at gå.«

Ifølge Uffe Elbæk har det ikke noget med den klassiske centrum-venstre tankegang at gøre.

»Det ligger meget fjernt fra min forståelse af centrum-venstre, men Henrik Sass Larsen vil nok sige, at det lige præcis er centrum-venstre. Det, jeg er ked af ved hele den retorik, som nu også Henrik Sass Larsen er eksponent for, er jo, at man laver en »dem og os«-retorik. Jeg synes, at det ville klæde Socialdemokraterne at snakke mangfoldigheden og fællesskabet op samt hvilke ressourcer, der også ligger hos mange af vores nye borgere. Jeg synes, at det er en helt forkert vision for Danmark, der bliver tegnet,« siger Uffe Elbæk.

S: Vi ligger, hvor vi altid har ligget

Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen (S), afviser kritikken og siger, at »Socialdemokraterne ligger der, hvor Socialdemokraterne altid har ligget«.

»Der er ikke nogen ny position for, hvor Socialdemokraterne ligger i det politiske landskab. Men der er en ny situation i forhold til de udfordringer, som Danmark står overfor,« siger Nicolai Wammen og henviser til de mange flygtninge, der i år har søgt asyl i Danmark.

»Vi står for en ansvarlig politik, hvor vi både tager imod mennesker i nød, men også siger, at der er grænser for, hvor mange der kan komme hertil, hvis det skal ske på en ordentlig måde. Det er for mig nogle klare visioner for Danmark, og det mener jeg bestemt også, at partier også til venstre for Socialdemokraterne burde kunne se fornuften i.«