Selv Alternativet kan blive for 'alternativt', mener partiets kandidat til Borgerrepræsentationen i København, Kåre Traberg Smidt

Da Alternativets kandidat til Københavns Borgerrepræsentation, Kåre Traberg Smidt, delte lune crossanter og valgmateriale ud mandag morgen, var der en enkelt vælger, der spurgte, om der også var penisbilleder i posen. Det var sagt med et glimt i øjet. Men Kåre Traberg Smidt håber inderligt, at det ikke breder sig.

Dansk politiks helt store succeshistorie de senere år, partiet Alternativet, har, siden de bragede ind i Folketinget i 2015, formået at slå sig fast som fortalere for en ny politisk kultur og fokus på grøn omstilling. Meningsmålingerne har spået, at Alternativet kan opnå helt op til 10 pct. af stemmerne ved kommunalvalget i København og fremgang over alt i landet.

Men så går det galt lige før kommunalvalget. Nu risikerer Uffe Elbæk og hans glade gøglere, at flere års politisk kraftpræstation ender med, at vælgerne i stedet forbinder Alternativet med penisbilleder, sexgynger og ’darkroom’, når de skal sætte deres kryds til kommunalvalget i dag.

»Vi er et parti, der går op i miljøet og grøn omstilling. Vi skal ikke associeres med en sexklub. Politik for sig, og privatliv for sig. Nu er det nok. Jeg er fuldstændig enig med vores gruppeformand, Rene Gade, der har opfordret til, at man ikke møder op til valgfesten,« siger Kåre Traberg Smidt.

Han er forsvarsadvokat, har været officer i forsvaret og meldte sig for to år siden ud af Venstre i protest mod partiets udlændingepolitik. Til gengæld meldte han sig ind i Alternativet, fordi det var et 'fantastisk, spændende, politisk projekt'. Men de ting, der er beskrevet i medierne de seneste dage, er måske alligevel lige spændende nok. Jyllands-Posten har beskrevet, hvordan partiets pressechef Magnus Haslebo sendte mail rundt til kollegerne med opfordring til at indsende fotos af deres 'pik i slap tilstand'. Formålet var at lave 'en lille fiffig collage' som gave til bøsseværtshuset Centralhjørnets 100 års jubilæum.

Mandag gik gruppeformand, Rene Gade så ud og anbefalede sine kolleger ikke at møde op til partiets valgfest i København, fordi den skal holdes på en LGBTQIA- bar, der er kendt for at have både sexgynge og 'darkroom'. Rene Gade forklarer sin anbefaling med, at stedet er 'helt tåbelig for seriøse politiske udmeldinger'.

Kåre Traberg Smidt fortæller, at han ikke anede, at festen skulle holdes på en sexbar.

»Det vi fik præsenteret var, at festen skulle finde sted i 800 år gamle smukke lokaler med hvælvede lofter. Men intet om, at der var sexgynge og darkroom. Nu skal der strammes op, så vi ikke skræmmer folk helt væk fra partiet,« siger Traberg Smidt.

Formanden for Alternativet i København er også pressechef Magnus Haslebo. Han fortæller, at der ikke vil være hverken sexgynge eller 'darkroom' under Alternativets valgfest tirsdag aften. Og at forslaget om penisbilleder var en joke. Men han er glad for, at festen skal holdes, hvor den skal - uanset hvordan folk måtte opfatte det.

»Et af vores værdier er 'mod', og jeg tager kritikken med ophøjet ro. Rene Gade må sige, hvad han vil, men her gælder armslængdeprincippet. Christiansborg kan ikke blande sig i, hvilke beslutninger vi træffer. Det er to af vores lokale folk, der har indhentet fire tilbud på mulige steder til valgfesten, og vi har valgt det bedste sted for pengene.Jeg kan fuldstændig afkræfte, at vi ikke har været tydelige med, hvad det er for et sted,« siger Magnus Haslebo.

Hvordan har du det med, at du kan komme til at koste partiet stemmer med de her to sager?

»Jeg har også hørt det modsatte, medieomtale er ikke alene skidt. Vi gør tingene på vores egen måde, og det tror jeg, at vores vælgere sætter pris på.«

Er du indkaldt til en kammeratlig samtale af partiledelsen?

»Det har jeg ingen kommentarer til. Jeg sagde allerede før sommerferien min stilling op som pressechef og fratræder med udgangen af november. Hvis jeg går nogen steder, så bliver det min egen beslutning.«

Nogen vil mene, at du har udøvet 'partiskadelig virksomhed' så tæt på et valg?

»Det må stå for deres regning, det synes jeg ikke.«

Hverken Uffe Elbæk, gruppeformand Rene Gade eller politisk ordfører Carolina Maier er vendt tilbage med uddybende kommentar inden deadline.