DF vil gøre alle religiøse hovedbeklædninger, herunder tørklædet, forbudt hos medarbejdere i staten, kommuner og regioner. Det vil Venstre dog ikke gå med til, der mener, at det er op arbejdspladsen selv at afgøre, om det skal forbydes.

Det diskuterer udenrigsordfører hos DF, Martin Henriksen, og politisk ordfører i Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, i tirsdagens BT debat.

»Jeg synes ikke, det er noget, vi skal blande os i fra Christiansborg. Det bakker vi ikke op om. Mit udgangspunkt er, at folk må have det på, de har lyst til. Hvis man lokalt i institutioner vurderer, at det giver problemer og forhindrer nogle i at passe deres arbejde, må man gå ind lokalt og lave regler. Udgangspunktet er, at man selv bestemmer, hvordan man klæder sig, og så må arbejdsgiveren tage stilling til, om der er udfordringer ved det,« siger Jakob Ellemann-Jensen og fortsætter:

»Det er også en privat sag, om jeg vil have en blå eller gul trøje på. Det er op til den enkelte, og det skal vi ikke blande os i. Jeg anerkender, at folk kan finde forskellige ting anstødelige, men det vil jeg mene er knyttet til de forskellige typer af arbejde. Det må de, der har med det at gøre, lave regler om. Det holder vi os fra. Jeg synes, at religion er en privat sag, og derfor må du gerne bære religiøse beklædninger, hvis du vil. Der, hvor grænsen går, er, hvis ens frihed bliver begrænset. Vi skal vise hinanden hensyn, og alle må praktisere deres religioner i det private, og vise hensyn ved at praktisere ved at begænse det til det private. Det er ikke alle steder, det bliver balanceret rigtigt,« siger han.

DFs udenrigsordfører, Martin Henriksen, mener, at tørklæderne er reklamesøjler for islam.

»Borgerne skal ikke mødes af en reklamesøjle for Islam i det offentlige. Vi synes, at det er rimeligt at adskille arbejde og fritid. Jeg synes, at tørklædet er et meget markant religiøst symbol, som jeg kalder en reklamesøjle for Islam. Vores forslag lægger ikke op til at forbyde det kristne kors, den muslimske halvmåne eller davidsstjernen, det går efter religiøs hovedbeklædning,« siger han og fortsætter:

»Vi har tidligere forsøgt at forbyde tørklædet i det offentlige, men andre partier mente, det var diskriminerende. Derfor har vi fremsat et forslag, som juridisk set behandler alle religioner lige, men i praksis rammer de muslimske symboler hårdest,« siger Martin Henriksen.

»Vi opfatter det sådan, at der er en stigende islamisering i vores samfund, og det er en udvikling, som vi er inderligt imod. Derfor vil vi gerne sende et meget klart signal til muslimer i Danmark, at der er nogle grænser, som de skal rette sig efter, som eksempelvis at forbyde tørklædet hos offentligt ansatte. Vores politik er jo, at tørklædet skal være forbudt. Det bliver vi ved med at forfølge, indtil det lykkes,« siger han.