Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

- Vi står her i dag med det mest omfattende regeringsgrundlag i nyere tid. Det skal vise vejen ud af krisen, og det skal gøre os stolte af at være dansker igen, sagde Helle Thorning-Schmidt, der også takkede Margrethe Vestager og Villy Søvndal for godt forhandlingsklima under de 14 dages forhandlinger på Hotel Crowne Plaza, der blev overstået i forgårs.


- Det har været hårde forhandlinger, og det har været tydeligt, hvorfor vi er tre forskellige partier.

- Men det har været nødvendigt, for Danmark har brug for forandring.

- Vi vil lave en omfattende skattereform, vi vil lave om på udlændingepolitiken, og vi mener ikke, at fattigdom hører hjemme i Danmark, hverken i dag eller i morgen.

- Vi vil bede danskerne om at arbejde mere, for at hjælpe os alle ud af krisen.

Margrethe Vestager fik ordet efter statsministeren og sagde:

- Der er kun ét regeringsgrundlag, og det viser tydeligt, at der er mere, der samler disse tre partier, end der ting som skiller os ad.

- Vi har haft 'robuste' diskusiioner, men vi har også et fælles fodslag.

- Men det er også et regeringsgrundlag, der er en åben invitation til samtlige partier i Folketinget om samarbejde.

Villy Søvndal fik ordet som den sidste:

- Det er en historisk dag for SF. Vi indtræder i en regering for første gang, og det er noget, vi har arbejdet benhårdt på længe.

- Vi er utroligt glade for, at vi nu kan fremlægge et meget ambitiøst regeringsgrundlag. Ikke mindst på klima og miljøområdet, hvor det bliver svært at finde et land i verden, der har en mere ambitiøs klima-politik.

- Vi indleder med en skattereform, der er meget ambitiøs og som vil sænke skatten på arbejde meget markant, sagde udenrigsmimnisteren.

- Som udenrigsminister er jeg også meget optaget af, at Danmark overtager formandskabet for EU allerede til januar, og det bliver en spændende opgave.

Søvndal glædede sig i øvrigt over den demokratiske revolutionsbølge i Mellemøsten, som han lovede, at Danmark fortsat vil støtte helhjertet.

Første spørgsmål til de tre partiledere fra salen, handlede om økonomi:

- Er det ikke lidt besynderligt over for vælgerne, at en rød regering, fører en blå økonomisk politik?

- Det er vigtigt at fastslå, at der er tale om en skattereform. der IKKE har social slagside. Vi vil afskaffe uretfærdigheden og fattigdommen i Danmark, svarede Villy Søvndal.

At valgkamps-slagnumre som millionærskat og bevaring af efterlønnener helt forsvundet ud af regeringsgrundlaget, mente hverken Helle Thorning-Schmidt eller Villy Søvndal, der var grund til at hæfte sig ved.

Margrethe Vestager havde et lidt andet syn på den nye økonomiske politik, da hun blev spurgt, om det var rød, eller blå økonomisk politk, den kommende regering ville føre.

- Det er i hvert fald et faktum, at fundamentet for vores politik er det samme, som den forrige regering havde. Men det er et mere ambitiøst forslag, der på mange måder går meget længere for at redde Danmarks økonomi frem mod 2020, sagde Vestager.

Næste spørgsmål handlede om udlændingepolitiken, hvor de tre partier i hvert fald har kunnet blive enige om at fjerne nogle af de stramninger, som Dansk Folkeparti genne ti år har fået af VK-regeringen som betaling for ubrydelig støtte.

- Det skal revideres, slog Villy Søvndal fast.

- Jeg har ikke lyst til at diskutere enkeltsager lige nu og her, men det er helt tydeligt for mig, at når vi svigter især de unge indvandrerdrenge, der i al for vid udstrækning falder igennem uddannelsessystemet, så er vi selv med til at skabe nogle af de problemer, som vi har set de senere år.

- Der skal en ny profil til, sagde han.

Andre læser også