Valgkampen har ligget og ulmet længe, men onsdag blev den endelig skudt igang.

For de fleste medlemmer af det netop opløste folketing betyder det 23 hæsblæsende dage med fuldt program, indtil den 18. juni, hvor vælgernes krydser afgør, om de skal møde ind på arbejde i det nye folketingsår, eller om de skal finde sig noget andet at lave.

En række af MF'erne kan i stedet ånde lettet op og læne sig tilbage de næste tre uger. De har nemlig valgt ikke at genopstille til valget. Andre har allerede sagt farvel tidligere i regeringsperioden.

Her kommer et overblik over dem, der siger farvel til dansk politik

Socialdemokraterne
Ole Sohn skiftede fra SF til Socialdemokraterne efter balladen med Dong og Goldman Sachs i februar 2014. På det tidspunkt havde han allerede meddelt, at han ikke ville genopstille til næste valg.

Torben Hansen dropper landspolitik til fordel for lokalpolitik i Randers Kommune.

John Dyrby Paulsen meldte i januar i år, at han ikke har tænkt sig at genopstille til valget i år.

Jacob Lund, der kom ind i Folketinget som suppleant, da Jeppe Kofod blev valgt til Europa-Parlamentet i 2014, agter ikke at genopstille.

Venstre
Henrik Høegh genopstiller ikke til Folketinget, men beholder sin plads som viceborgmester i byrådet på Lolland.

Eyvind Vesselbo meddelte allerede i oktober 2013, at han ikke stiller op til Folketinget igen, hvor han har ellers siddet siden 2001.

Karen Jespersen vil hellere hellige sin tid til at være redaktør på Den Korte Avis.

Birthe Rønn Hornbech, der har siddet i Folketinget i 28 år, stopper ved dette valg og vil fremover bruge tiden på at skrive og holde foredrag. Det meddelte hun allerede i marts 2012.

Birgitte Josefsen offentliggjorde også allerede i 2012, at hun ikke vil genopstille.

SF
Anne Baastrup besluttede i juli 2014, at hun ikke vil stille op til Folketinget igen.

Pernille Vigsø Bagge meddelte SF's partitop allerede i foråret 2012, at hun ikke ville genopstille til det næste folketingsvalg.

Enhedslisten
Per Clausen kan på grund af Enhedslisten ikke opstille til folketingsvalget i år.

Frank Aaen falder også på grund af rotationsprincippet.

Lars Dohn har selv valgt ikke at genopstille.

Jørgen Arbo-Bæhr genopstiller ikke af private årsager.

Radikale Venstre
Nadeem Farooq har valgt at vende tilbage til erhvervslivet i stedet for at sidde i Folketinget.

Jeppe Mikkelsen, der blev valgt ind som det yngste folketingsmedlem nogensinde, vil prøve kræfter med noget andet, imens han stadig er ung.

Konservative
Charlotte Dyremose gjorde comeback i Folketinget i 2013, da Benedikte Kiær forlod det til fordel for en borgmesterpost, men har valgt ikke at genopstille.

Per Stig Møller meddelte allerede i november 2011, at det ville være hans sidste omgang i Folketinget.

Tom Behnke stopper efter mere end 20 år i Folketinget for at give plads til nye kræfter.

Dansk Folkeparti
Anita Christensen fik plads i Folketinget, efter partifællen Jørn Dorhmann trådte ud til fordel for en plads i Europa-Parlamentet sidste år.

De har allerede forladt dansk politik

Christian Friis Bach (R) forlod Folketinget d. 31. juli 2014 til fordel for stillingen som leder af FN's Økonomiske Kommission for Europa (UNECE).

Jeppe Kofod (S) blev valgt til Europa-Parlamentet i 2014 og forlod som konsekvens deraf Folketinget d. 1. juli samme år. Det samme gjaldt Ulla Tørnæs (V) og Jørn Dohrmann (DF).

Sophie Hæstorp Andersen (S) forlod Folketinget d. 1. januar 2014 til fordel for formandsposten for Region Hovedstaden.

Benedikte Kiær (K) blev valgt til Helsingørs borgmester ved kommunalvalget og forlod efterfølgende Folketinget d. 1. januar 2014.

Jacob Bjerregaard (S) blev ligeledes valgt til borgmester, for hans vedkommende i Helsingør, og forlod der også Folketinget d. 1. januar 2014.

Villy Søvndal (SF) forlod Folketinget d. 21. december 2013 af helbredsmæssige årsager.

Gitte Lillelund Bech (V) fik gaflet sig en stilling som public affairs manager hos kommunikationsbureauet Advice og forlod derfor Folketinget d. 15. august 2013.

Lykke Friis (V) forlod Folketinget d. 1. juni 2013 for i stedet at fokusere på sin karriere som forsker på København Universitet.

Sara Olsvig (IA) blev valgt til formand for sit parti, Inuit Ataqatigiit, sidste år, hvorefter hun blev afløst af sin partifælle Johand Lund Olsen.

Jævnfør loven om valg behøver kandidaterne ikke at melde deres kandidatur før 11 dage forud for valgdagen. Flere af folketingsmedlemmerne kan altså nå at ombestemme sig i enten den ene eller anden retning.