Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Så længe Folketinget ikke kan få indsigt i baggrunden for de alvorlige anklager mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, så skal hans parlamentariske immunitet ikke ophæves.

Det mener en stribe af partilederne i blå blok, efter at Rigsadvokaten har indstillet, at Venstre-koryfæet tiltales i den politisk betændte sag om læk af statshemmeligheder.

»I min optik er det utænkeligt, at Folketingets medlemmer skal stemme i blinde. Hvert eneste folketingsmedlem er alene bundet af sin egen overbevisning,« udtaler V-formand Jakob Ellemann-Jensen i en skriftlig kommentar.

»Det står i Grundloven, og derfor skal alle folketingsmedlemmer selvfølgelig have indblik i de sager, som Folketinget stemmer om. Det gælder også i denne sag.«

Han bakkes op af Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, i et opslag på Twitter.

Så længe regeringen insisterer på at Folketinget ikke må få indsigt i baggrunden for de alvorlige anklager mod Claus Hjort, kommer Liberal Alliance ikke til at bakke op om at ophæve hans immunitet. Vi kan ikke stemme i blinde om så alvorlige anklager.«

Ifølge Justitsministeriet er Folketingets partier indkaldt til drøftelser om Hjorts immunitet.

I sidste ende er det den nyudklækkede justitsminister, Mattias Tesfaye (S), der skal tage stilling til, om der skal rejses tiltale.

Claus Hjorth Frederiksen til venstres valgfest i Landstingssalen på Christiansborg under Folketingsvalget 2019, onsdag 5. juni 2019.
Claus Hjorth Frederiksen til venstres valgfest i Landstingssalen på Christiansborg under Folketingsvalget 2019, onsdag 5. juni 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund er enig med sine blå partilederkolleger.

»Vi bliver ganske enkelt nødt til at finde ud af, hvad tiltalen indeholder, om der er hold i sagen, eller om der er ved at blive begået et justitsmord på Claus Hjort,« siger hun til B.T.

Hjort er i øjeblikket sigtet for at overtræde straffelovens paragraf 109 om uberettiget videregivelse af højt klassificerede oplysninger.

Bliver han tiltalt og dømt kan det give ham op mod 12 år bag tremmer.

Den tidligere forsvarsminister har fortalt, at det er, fordi han i offentligheden har bekræftet et yderst hemmeligt kabelsamarbejde med USA.

Han har efterfølgende udtalt sig meget kritisk om regeringens håndtering af sagen, som han mener er politisk.

I en sms til B.T. skriver Claus Hjort blandt andet:

»Jeg håber inderligt, at offentligheden og alle Folketingets medlemmer nu kan få indsigt i, hvad det er, som regeringen mener, at jeg har gjort, som er landsforræderi, så Folketingets medlemmer ikke skal stemme i blinde.«

Opdateres …

Andre læser også