De radikales borgmesterkandidat får kritik for ny kampagnevideo, som stiller skarpt på Anna Mee Allerslevs egen person. Alternativet har »med et glimt i øjet« lavet en parodi.

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Anne Mee Allerslev (R) bruger sin smartphone, når hun er på toilet, er vild med lakridspiber og iklæder sig sort, fordi det klæder hende.

Hendes forbilleder er hendes mor, Margrethe Vestager og Angela Merkel - og så kan hun som den måske eneste borgmester i byen slå en vejrmølle.

Alt det, og mere til, lærer man ved at se hendes seneste kampagnevideo, der er lagt på Facebook.

Her bliver borgmesteren stillet en række spørgsmål af en kampagnemedarbejder, og de bliver besvaret ét efter ét, mens borgmesteren bevæger sig gennem København.

Det er imidlertid ikke alle borgere, som er begejstrede for at blive klogere på Anna Mee Allerslev, når hun ikke er politiker.

»Mine tæer krummede så meget, at de vist nok er brækket,« skriver debattøren Geeti Amiri på Facebook.

»Hvad er hendes holdning til at alle danskere får ret til ca 300.000,- valgfri skattefri gave fra arbejdsgiver?« spørger en anden Facebook-bruger i kommentarfeltet under videoen med henvisning til, at det tidligere på sommeren kom frem, at Anna Mee Allerslev lånte Københavns Kommunes Rådhussal til sin bryllupsreception. Normalt koster salen 65.000 kr. at leje.En anden stiller sig undrende over for videoens formål:

»Hvad skal lakridspiber, dåsemajs og farven på tøjet, fortælle om vores hovedstads fremtid?«

Berlingske har spurgt beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev, hvad tanken bag videoen er, og hvorfor københavnerne skal vide, at hun spiser en del frysemad og både kan se fordele og ulemper ved at være kvinde i politik.

Borgmesteren fortæller, at det er hendes kampagnegruppe, der er kommet på idéen, som de har fået inspiration til fra lignende videoer. Bl.a. har modemagasinet Vogue et fast koncept, der minder om borgmesterens video.

»Jeg bliver normalt beskyldt for at være en overseriøs Djøf’er, som blev Danmarks yngste borgmester og ikke har lavet andet end politik i hele mit liv. Mange har sagt, at de ikke rigtig ved, hvem jeg er eller kun tror, jeg er poleret og perfekt. Men det er langtfra et retvisende billede, for jeg er helt lige så almindelig, uperfekt og nogle gange kikset og menneskelig, som alle andre, og derfor fandt vi på at lave sådan en lille sjov video og vise, hvem jeg virkelig er,« siger Anna Mee Allerslev, som ikke kendte spørgsmålene forud for filmoptagelsen.Hun afviser, at videoen er et forsøg på at neddysse sagen om hendes bryllupsreception på Københavns Rådhus.

»Det har været så stor en sag, at det er blevet en del af valgkampen, så jeg gør mig ikke nogen illusion om, at jeg kan fjerne fokus fra den. Omvendt kan jeg heller ikke sætte mig ned de næste seks uger uden at deltage i valgkampen. Jeg har en forpligtigelse overfor mit bagland og over for de, som har stemt på mig, til at kæmpe videre, vise vores politik og ikke lade mig slå ud. Derfor gennemfører vi også de valgkampsaktiviteter, vi har planlagt,« siger Anna Mee Allerslev.

Til gengæld er hun skuffet over, at en kandidat fra Alternativet her til formiddag har lavet en satirisk parodi på hendes video.

»Jeg synes, at der skal være plads til humor i politik, men jeg er skuffet over, at Alternativet fører an med en personlig og ikke politisk kritik,« siger Anna Mee Allerslev:

»Jeg havde håbet, at Alternativet ville noget andet, for de har jo slået sig op på at ville en ny politisk kultur. Så når en profileret kandidat bruger tid på at lave grin med mig og med, at jeg åbenbart ikke udtaler nogle af tingene i min video korrekt, så har man enten meget imod mig, eller også har man misforstået, hvad politik handler om,« siger Anna Mee Allerslev.

Ifølge Alternativets Kåre Traberg Smidt, som karikerer borgmesteren i videoen, er der imidlertid tale om satire helt efter bogen og endda med et politisk budskab.

»Jeg har lavet videoen, fordi der i mine øjne er for mange Reimer Bo-interviews, hvis du forstår mig, og i Alternativet er vi bange for, at det kan fremme politikerleden,« siger Kåre Traberg Smidt.

Alternativets video er nemlig lavet »med et glimt i øjet«, siger Kåre Traberg Smidt og henviser til, at han på intet tidspunkt henviser direkte til borgmester Anna Mee Allerslevs person.

»Alle har selvfølgelig lov til at lave deres egne holdningsvideoer, og vi angriber ikke nogens person. Vi antaster alene den journalistiske vinkling i videoen. Jeg tror på, at borgeren helst vil høre om, hvad folk reelt vil med en plads i Borgerrepræsentationen, og ikke om de sms’er på et toilet,« siger Kåre Traberg Smidt, der også selv er på vej med en personlig kampagnevideo.

»Så jeg glæder mig til at se, om nogen laver satire på den. Det både fortjener og håber jeg,« siger Å-kandidaten.

Hvordan afspejler din sarkastiske video Alternativets ønske om at skabe en ny slags politisk kultur?

»Den rammer plet i og med, at det er humor - en af vores grundsætninger - som er med til at skabe en saglig debat om, hvor meget luft man skal høre, før man får konkrete bud på, hvad der sker politisk. Det er også derfor, vi ikke går efter personen. Vi holder øjet på bolden, og her er det manglen på politisk indhold,« siger Kåre Traberg Smidt:

»Så skal man også huske på, at ny politisk kultur ikke handler om at stryge alle med hårene og være søde og rare. Det er at være åben, konstruktiv og lyttende, men også at give feedback. Og allerhelst med et glimt i øjet«.

Det er ikke første gang, Anna Mee Allerslev skaber overskrifter med en politisk kampagnevideo. I 2009 smed hendes veninde tøjet og poserede med Anna Mee Allerslevs mærkesager skrevet i tusch på hvidt undertøj.

Og savner man kritiske spørgsmål efter at have set Anna Mee Allerslevs nye kampagnevideo, kan man se videoklippet hos BT fra 10. oktober, hvor hun stiller op til interview om de seneste sager om borgmesterens lån af festlokaler.