Udvisningen af syvårige Im og hendes mor, Suthida, er gået efter bogen. Men justitsministeren kunne have holdt dem i Danmark, hvis han ville, lyder det fra Amnesty.

Syvårig Im Nielsens stedfar døde sidste år af kræft. Det resulterede i, at både Im og hendes mor efterfølgende er blevet udvist af Danmark og sendt tilbage til Thailand med den begrundelse, at de ikke længere har størst tilknytning til Danmark.

Det er selv om, at Im kun taler dansk og har bedsteforældre, kusiner og fætre i Danmark. Sagen har mildest talt vakt harme hos mange danskere, men sagen er kørt efter reglerne, lyder det fra Amnesty.

- Hvis du finder Hjørring Rets kendelse, så må man sige, at der ikke er begået fejl i denne sag. Men man kan sige, at hvis man ikke kan lide den måde, sagen er kørt på, hvor manden først dør, og vi bagefter sender familien ud af landet, så er det en politisk sag, siger Claus Juul, jurist hos Amnesty.

Siden sagen om syvårige Im kom frem, har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og justitsminister Morten Bødskov (S) ytret, at de intet kunne stille op i sagen.

Amnesty ønsker ikke at tage part i sagen, alligevel påpeger Claus Juul, at Morten Bødskov faktisk kunne have holdt Im og hendes mor i landet, hvis han ønskede det.

- Når ministeren siger, at han ikke kan gøre noget, så er det ikke sandt. Der er flere eksempler på, hvor tidligere ministre har løst sager ved at give opholdstilladelse ved hjælp af det, der hedder ganske særlige omstændigheder eller humanitær opholdstilladelse, siger Claus Juul

Ved den løsning skal opholdet revurderes en gang årligt.

Bødskov skal præcisere lovgivningen

Lovgivningen er sådan, at hvis et forhold ikke længere består, skal en person sendes tilbage til hjemlandet, hvis ikke vedkommende har opnået varig opholdstilladelse.

Diskussionen i denne sammenhæng går på, at der som regel er tale om en skilsmisse, når et forhold brydes. I denne sammenhæng er det et dødsfald, men alligevel valgte Retten i Hjørring at opretholde Udlændingestyrelsens oprindelige beslutning om at udvise mor og datter.

- Lovgivningen skal præciseres. Det eneste det kræver er, at ministeren går ud og siger det, lyder det fra Claus Juul.

Tirsdag eftermiddag kunne Venstres Inger Støjberg meddele, at hun har kaldt justitsministeren i samråd om udvisningen af Im og hendes mor med målsætning om at få dem tilbage til Danmark.

Im og Suthida rejste til Thailand i søndags.