Julen er for mange ensbetydende med familiehygge, gaver, pynt og mad – meget mad. De store middage og frokoster kan være en heftig udgiftspost, men der er råd at hente for dem, som har overblik og tid.

Der kan nemlig være rigtig mange penge at spare på julebordets mad og drikke, alt efter hvor man køber ind. Det viser BTs store pristjek. Vi har undersøgt priserne på 22 varer, vi traditionelt køber op til jul - blandt andet flæskesteg, and, øl, marcipan, mandler mv.

Revisionsfirmaet Deloitte har lavet en analyse af danskernes forventede handel i forbindelse med julen i år. I den vurderes det, at det gennemsnitlige forbrug per husholdning vil blive 4.406 kr., hvoraf næsten en tredjedel (31 pct.) går til mad. Den suverænt største udgiftspost er gaver, som udgør 62 pct. af juleudgifterne, mens sociale aktiviteter blot udgør syv pct.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om, hvordan du sparer penge på dine juleindkøb. Vi har undersøgt priserne på en række varer i nogle af de største landsdækkende discountkæder og supermarkeder og giver gode råd til, hvordan du sparer penge i juletiden.


En tredjedel af danskernes udgifter i julen går til mad. Sammen­ligner du butikkernes priser, er der gode besparelser at hente

Julen er for mange ensbetydende med familiehygge, gaver, pynt og mad – meget mad. De store middage og frokoster kan være en heftig udgiftspost, men der er råd at hente for dem, som har overblik og tid.

Der kan nemlig være rigtig mange penge at spare på julebordets mad og drikke, alt efter hvor man køber ind. Det viser BTs store pristjek.

Revisionsfirmaet Deloitte har lavet en analyse af danskernes forventede handel i forbindelse med julen i år. I den vurderes det, at det gennemsnitlige forbug per husholdning vil blive 4.406 kr., hvoraf næsten en tredjedel (31 pct.) går til mad. Den suverænt største udgiftspost er gaver, som udgør 62 pct. af juleudgifterne, mens sociale aktiviteter blot udgør syv pct.

Mange penge at spare

BT har undersøgt priser på nogle af de madvarer, som ifølge Danmarks Statistiks seneste juleopgørelse for 2015 var mest efterspurgte.

Målet var at finde de billigste varer i nogle af Danmarks største, landsdækkende butikskæder – uden skelen til hverken mærker eller kvalitet.

Priser på varer som and og julesteg, røget laks og mørbrad samt juleøl og gløgg blev gransket, og resultatet var – måske for nogle – overraskende.

F.eks. var en frossen and næsten dobbelt så dyr per kilo i Føtex som i Fakta, og det er ikke den eneste vare, man kan få til ’halv’ pris, hvis blot man undersøger butikkernes priser.

Går man konsekvent efter den billigste vare, er der således hundredevis af kroner at spare allerede ved en mindre julemiddag.

Men der er også en anden og mindre tidskrævende måde at spare på madbudgettet, fortæller Vibeke Østergaard, som er Forbrugerrådet Tænks fødevarepolitiske medarbejder.

»December er højsæson for madspild, så et råd, der både er godt for pengepungen og miljøet, er ganske enkelt at købe mindre mængder. Ellers er rådene de sædvanlige: Hold øje med butikkernes tilbudsaviser, planlæg dine indkøb og skriv en indkøbsseddel,« siger hun.

BT's store julemads pristjek