SE SIGRID MATTHESENS REAKTION PÅ BESPARELSEN I VIDEOEN OVENFOR.

Hus, bil, indbo, rejser og ulykker. Der kan være voldsomt mange penge at spare på de mest almindelige forsikringer for en helt almindelig børnefamilie. En familie med mor og far og to børn med et 119 kvadratmeter stort rækkehus i Aarhus og en nyere stationcar i carporten kan spare knap 14.000 kroner om året - helt præcis 13.806 kroner - hvis de vælger de billigste forsikringer frem for de dyreste.

Det viser et omfattende forsikringstjek, som prissammenligningsportalen Samlino.dk har foretaget for BT.

Alene på bilen kan familien spare hele 4.705 kroner om året, hvis familien vælger Alkas bilforsikring til 5.201 kroner (selvrisiko på 6.000 kroner) frem for GF-Forsikring, der skal have hele 9.905 kroner (selvrisiko 5.022 kroner) for at forsikre den samme bil.

Prisforskellene skyldes først og fremmest, at forsikringsselskaberne vurderer og beregner risiko forskelligt, påpeger direktør i Samlino.dk Kristian Pitzner-Jørgensen.

»For det andet har det i mange år været meget vanskeligt for brugerne at overskue og gennemskue priserne og meget tidskrævende at indhente priserne. Konsekvensen er typisk, at en kunde har valgt en forsikring for mange år siden og så får den bare lov at køre videre måske endda til stigende pris, selv om markedet rykker sig, og andre selskaber tilbyder det samme billigere. Loyale kunder betyder, at selskaberne holder en højere pris,« siger han og tilføjer:

»Man skal selvfølgelig være uheldig, hvis man har fået valgt de dyreste forsikringer hele vejen rundt, men det er altså ikke unormalt, at en familie med bil, hus og måske sommerhus kan spare 10.000 kroner om året, og jeg tør næsten garantere, at de fleste familier kan spare 4.000-5.000 om året ved at lave den her øvelse.«

Forsikringsmægler Lars Kortegaard fra Din Forsikringsmægler har konkret gennemgået familien Matthesens forsikringer og indhentet tilbud hos alternative forsikrimgsselskaber. Familien bor i hus i Valby og har tegnet sine forsikringer i fire forskellige selskaber, efterhånden som behovene er opstået. Familen kan spare over 7.000 om året ved at samle sine forsikringer i ét selskab.

»Der kan være store prisudsving, selv om der ikke er væsentlig forskel på produkterne. I denne families eksempel har det ekstremt stor værdi for dem at samle forsikringerne. Tidligere har de været i fire forskellige forsikringsselskaber, fordi de troede, det gav værdi at indkøbe via brancheaftaler, bilaftaler osv.,« siger Lars Kortegaard.

Sigrid og Jesper Matthesen har besøg af en forsikringsmægler, der gennemgår deres forsikringer for at se, om de kan spare penge og/eller få bedre dækninger mm. Det er forsikringsmægleren Lars Kortegaard i hvid skjorte.
Sigrid og Jesper Matthesen har besøg af en forsikringsmægler, der gennemgår deres forsikringer for at se, om de kan spare penge og/eller få bedre dækninger mm. Det er forsikringsmægleren Lars Kortegaard i hvid skjorte.
Vis mere

Forbrugerrådet Tænk påpeger imidlertid, at det for de fleste bedst kan betale sig at sprede forsikringerne på flere selskaber.

»Vores tests viser, at forsikringsselskabernes samlerabatter er en illusion. Samlerabat er ofte udtryk for, at rabatten bliver giver på en i udgangspunktet for høj pris,« siger testøkonom  i Forbrugerrådet Tænk Lars Baadsgaard og tilføjer:

»Besparelsespotentialet er op til omkring 2.000 kroner pr. forsikring, hvis man skifter selskab og får mindst samme vilkår, som i sit gamle forsikringsselskab. Man sparer måske ikke 2.000 på alle sine forsikringer, men det er en meget god rettesnor.”

På såvel indbo- hus-, bil- ulykkes- som  årsrejseforsikringer er der ifølge Forbrugerrådet Tænks undersøgelser ikke nævneværdig forskel på kvaliteten.

»Som forbruger kan man roligt gå efter prisen. Du får ikke bare selv en lavere pris ved at søge mod de billigste selskaber, du er også med til at skærpe konkurrencen på hele markedet til gavn for alle forbrugere,« siger Lars Baadsgaard og opfordrer alle til at bruge en time eller to på at tjekke deres forsikringer på eksempelvis forsikringsguiden.dk.

»Det kan godt være, at man ikke finder de allerbedste og billigste forsikringer, men hvis man kan spare 3.000 kroner om året på den manøvre, er det formentlig også den højeste timeløn, du nogensinde får. Og det er er ikke svært at skifte forsikringsselskab. Når du først har fundet et bedre og billigere forsikringsselskab, så er det bare om at få det gjort, for så klarer dit nye forsikringsselskab resten for dig.«

Familien Matthesen efter forsikringstjek: »Det overgår vores forventninger«

Med en murermestervilla fra 1936 i Valby, to biler i carporten og fire børn i alderen 8-12 år på bagsmækken havde Sigrid Matthesen, 40 år og sygeplejerske, og hendes mand Jesper, 44 år og it-arkitekt, godt en fornemmelse af, at de kunne spare nogle penge på at løbe deres forsikringer igennem.

»Vi har tegnet vores forsikringer, efterhånden som behovene er opstået, men vi har aldrig fået taget os sammen til at kigge det hele igennem. Det har virket uoverskueligt og er ikke blevet prioriteret. Det har helt sikkert også været en barriere, at vi har haft en forventning om, at det er svært at gennemskue forsikringsvilkårene, hvis man skifter selskab,« siger Sigrid Matthesen.

I dag betaler famlien i alt 27.916  kroner for deres husforsikring, indboforsikring med årsrejseforsikring, ulykkesforsikringer til børn og voksne samt to bilforsikringer med kasko, som de har spredt på flere forskellige selskaber. Men ved at flytte deres forsikringer til Forsikring Danmark lyder den samlede pris på 20.772 kroner, viser det forsikringstilbud, som forsikringsmægler Lars Kortegaard fra Din Forsikringsmægler i samarbejde med BT har indhentet til familien. En besparelse på mere end 7.000 kroner om året.

Sigrid og Jesper Matthesen har besøg af en forsikringsmægler, der gennemgår deres forsikringer for at se, om de kan spare penge og/eller få bedre dækninger m.m. 
Sigrid og Jesper Matthesen har besøg af en forsikringsmægler, der gennemgår deres forsikringer for at se, om de kan spare penge og/eller få bedre dækninger m.m.  Foto: Nils Meilvang
Vis mere

»Vi vidste godt, at der var noget at hente, men det her overgår vores forventninger. Vi havde håbet på, at vi kunne hente op omkring 5.000 kroner. Men 7.000 kroner er et stort beløb, som har stor betydning. Det er jo over 500 kroner om måneden,« siger Sigrid Matthesen og tilføjer:

»Nu bliver der penge til noget af det sjove, for eksempel lidt flere biograf- eller teaterture, som hurtigt løber op, når man skal afsted med fire børn. En enkelt tur i biografen løber jo hurtig op i 500-600 kroner. Det har vi nogle børn, der bliver rigtig glade for. Her mellem jul og nytår, skal vi da ikke være bange for at bruge lidt ekstra på fornøjelser og nytårsraketter.«