Se og Hør-skandalen eksploderede, da BT 28. april på baggrund af oplysninger i tidligere Se og Hør-journalist Ken B Rasmussens roman ‘Livet, det forbandede’ kunne afsløre, at ugebladet i flere år ulovligt havde overvåget kendte og kongelige danskeres brug af kreditkort.


Se og Hør-skandalen eksploderede, da BT 28. april på baggrund af oplysninger i tidligere Se og Hør-journalist Ken B Rasmussens roman ‘Livet, det forbandede’ kunne afsløre, at ugebladet i flere år ulovligt havde overvåget kendte og kongelige danskeres brug af kreditkort.

Den systematiske overvågning blev gennemført af en it-specialist, der via sit arbejde havde adgang til fortrolige data hos Nets, der håndterer transaktioner på kort udstedt af danske banker.

I hundredevis af tilfælde modtog Se og Hør-journalisterne Kasper Kopping og Ken B Rasmussen i overvågningsperioden, 2008 til slutningen af 2011 - og måske helt frem til 2012 - sms’er fra ugebladets kreditkort-kilde - en i dag 45-årige it-specialist.

Beskederne, som journalisterne i perioder dagligt modtog, indeholdt detaljerede og fuldstændig præcise oplysninger om tid, sted og det beløb, den kendte havde brugt.

De to journalister, der førte kilden, modtog således sms-beskeder om alt fra prins Joachims besøg på tankstationer til Janni Spies’ indkøb i hundredekroners-klassen. Overvågningen var så massiv, at Se og Hørs journalister i nogle tilfælde blev ‘live-opdateret’ på, hvor kendte og kongelige var. Det skete for eksempel, da den gravide prinsesse Marie i februar 2009 var på shoppetur i den schweiziske by Genéve.

It-specialisten blev angiveligt - men omstændighederne er endnu ikke fuldt klarlagt - aflønnet med 10.000 sorte kroner hver måned for sine leverancer. For at kunne trække pengene ude af Aller Media, der udgiver Se og Hør, blev det under kreditkortkildens ‘ansættelsessamtale’ på daværende chefredaktør Henrik Qvortrups kontor, i det gamle Aller-hus i Valby ved København, i sommeren 2008 aftalt, at han én gang om måneden skulle besøge Se og Hørs redaktion og aflevere kvitteringer for restaurantbesøg og andet, som ugebladet kunne refundere, uden at de sorte betalinger blev opdaget.

’Diverse udgifter’

Kvitteringerne, bogført som ‘diverse udgifter’, blev underskrevet, og dernæst fik kreditkortkilden pengene i hånden kontant. Da Aller-koncernen 10. august 2009 flyttede til et nyt, moderne hovedkvarter på Havneholmen i København, blev koncernen kontantløs, hvorfor det med tiden blev svært at skaffe så mange kontanter. Derfor blev kilden i den sidste periode af sit virke for ugebladet angiveligt aflønnet hvidt på lige fod med andre ‘tippere’.

Københavns Vestegns Politi, der efterforsker sagen, har, udover den 45-årige it-specialist, sigtet de tidligere chefredaktører Henrik Qvortrup og Kim Henningsen, Aller Medias udgiverdirektør og tidligere midlertidige chefredaktør Per Ingdal, samt journalisterne Kasper Kopping og Ken B Rasmussen i sagen. De er alle sigtet for hacking, bestikkelse og overtrædelse af markedsføringslovens bestemmelser om forretningshemmeligheder. Også selve Aller Media, der udgiver bladet, er sigtet i sagen.