Det bliver meget svært for Daniel Radcliffe at vriste sig fri af sit Potter-prædikat, vurderer filmekspert, Søren Høy.

Macaulay Culkin fra ’Alene hjemme’, Elijah Woods Frodo fra ’Ringenes herre’. Som mange andre før ham kæmper den 25-årige britiske skuespiller Daniel Radcliffe en hård kamp for at vriste sig fri af Harry Potter-rollen. Med begrænset succes.

Hans første film efter Potter ’The Women in Black’ gik faktisk relativt godt og indspillede 129 mio. dollar. Herefter går det ned ad bakke. ’Kill your Darlings’ tjente en million dollar, og ’What if’, der netop har haft dansk premiere, har indtil videre ’kun’ indtjent 171.000 dollar. Noget af et spring op til de otte Harry Potter-film, der tilsammen omsatte for næsten 7,7 mia. dollar. Og det er en nærmest umenneskelig opgave at leve op til, siger filmekspert Søren Høy.

Fanget i en af de største figurer

- Daniel Radcliffe er jo fanget i en af de største moderne figurer overhovedet. Traditionelt set har folk jo enormt svært ved at slippe ud af en stor rolle. Som Pierce Brosnan sagde til mig på et tidspunkt ’når man har spillet Bond, kan man aldrig løbe fra det. Hvis du har spillet en dårlig Bond, hænger det på dig fra nu af’. Det samme kan man sige med Daniel, uanset hvad han laver af film fra nu af, bliver han altid husket som Harry Potter, lyder det fra Søren Høy, som i øvrigt vurderer ham til at være en glimrende og talentfuld skuespiller.

Han er modig og velhavende

- Problemet er, når figuren bliver større end skuespilleren. Man ser det omvendte med ’en Brad Pitt-film’, men i Daniel Radcliffes tilfælde er Harry Potter-rollen større end ham, siger Søren Høy, som er sikker på, at Radcliffe, hvis det ikke er sket, bliver jævnt træt af sit Potter-prædikat.

- Det positive er, at han er modig, og at han kan gøre, hvad han vil, fordi han har tjent så mange penge. Det negative er, hvis det nærmest skader hans valg af roller, at han konstant vil bryde grænser, i stedet for at koncentrere sig om at være en god skuespiller, siger filmeksperten.