Kinas rigeste mand gør klar til at indtage og opkøbe verdens film-hovedstad, Hollywood i USA ønsker ikke længere blot at være direktør i et ejendomsinvesteringsselskab - nu vil han også lave film.

Olie, metaller, bygninger, hæderkronede virksomheder og fodboldklubber i bundter. Kineserne kommer, og de har mange penge med. Næste punkt på shoppinglisten er Hollywood.

I spidsen for opkøbet af den ikoniske filmby står Kinas rigeste mand, Wang Jianlin, som er parat til at betale milliarder af dollar for at realisere sin drøm om at overtage den amerikanske underholdningsindustri.

Selvom Wang Jianlins navn næppe ringer nogen klokke hos biografgængere, er han mere end velkendt blandt Hollywoods forretningsmænd og skuespillere.

Begynder med filmselskaberne

I løbet af de seneste fire år har han haft travlt med at investere. Og han har ingen intentioner om at stoppe, før alle seks store filmselskaber i Hollywood er hans.

»Jeg kan lige så godt begynde der, hvor det er muligt for mig, f.eks. investeringer i de seks største selskaber. Derfra vil vi fortsætte med at arbejde mod eventuelle overtagelser,« siger Wang Jianlin til The Hollywood Reporter.

Til formålet har kineseren stiftet en investeringsfond, der gradvist skal opkøbe filmselskaberne 20th Century Fox, Columbia Pictures, Paramount Pictures, Universal Studios, Warner Bros. og United Artists, som tilsammen står for næsten al filmproduktion i Hollywood.

Siden 62-årige Wang Jianlin i 2012 købte den nordamerikanske bio­grafkæde AMC Entertainment for 17,4 mia. kr., har han taget bid efter bid af underholdningsindustrien. Siden fulgte købet af filmselskabet Legendary Entertainment til 23,5 mia. kr., dernæst forlystelsesparker og så en række virksomheder til markedsføring, distribution og produktion af merchandise.

Kinesisk filmbiks til 55 mia. kr.

I øjeblikket er de sidste brikker ved at falde på plads i kineserens opkøb af Dick Clark Productions til 6,7 mia. kr., og så er hans byggeri af verdens største filmselskab, der kommer til at ligge på Kinas nordøstlige kyst, også godt i gang. Prisen? 55,1 mia. kr.

Siden 2010 har det været et punkt på den kinesiske regerings dagsorden at udbrede den kinesiske kultur i verden.

Wang Jianlin, der primært har opbygget sin gigantiske formue gennem sin direktørstilling hos ejendomsvirksomheden Dalian Wanda Group, har tidligere udtalt, at han med sine overtagelser vil styrke Kinas stemme i verden. Siden har han skruet ned for retorikken og betegner nu sit forretningseventyr som kommercielt.

Fra mao-soldat til milliardær

Wang Jianlin blev født i 1954 i Kinas Sichuan-provins. Begge hans forældre tjente som soldater i Mao Tsedungs røde hær, hvor han også selv kom til at tjene, efter han som 16-årig færdiggjorde sin skolegang.

I dag skønner kineseren sin personlige formue til 220 mia. kr.