Den ellers ordentlige og detaljeorienterede landmandsdatter fra Sønderjylland, Eva Kjer Hansen, bliver nok en gang beskyldt for at sætte landbruget over miljøet.

Det afhænger som bekendt af øjnene, der ser.

Kritikere og oppositionspolitikere ser en miljø- og fødevareminister, som er for miljøet, hvad et olieudslip er for havet. Og de ser en minister, der er tættere på landbrugslobbyen, end hvad godt er.

Landmændenes store organisationer ser derimod en minister, som er for landbruget, hvad stigende svinepriser er for en svinebondes tegnebog. De ser en landbrugets »superminister« og en kærkommen legemliggørelse af et længe ventet opgør med skrappe regler om udledning af kvælstof, når markerne skal gødes.

Øjnene i begge lejre er nu rettet mod Eva Kjer Hansen.

Den garvede Venstre-minister er havnet i et politisk stormvejr, efter en række topforskere i Berlingske har advaret om, at processen omkring tilblivelsen af regeringens landbrugspakke og lempelserne af reglerne om udledning af kvælstof foregår på et urigtigt og misvisende grundlag. Ministeren og embedsmændenes – ifølge forskerne – kreative beregninger får det til at fremstå, som om landbrugspakken gavner naturen mere, end det er tilfældet.

Men det har før blæst på landmandsdatteren fra Sønderjylland.

Eva Kjer Hansen er uddannet økonom, har siddet i Folketinget siden 1990 og var socialminister og minister for ligestilling fra 2004 til 2007, mens hun efterfølgende og indtil 2010 første gang var minister for fødevare-, landbrug- og fiskeriområdet. Hun beskrives på den ene side som dygtig og professionel af både venner og modstandere.

Ulighed = dynamik

Men tilbage i 2005 gjorde hun sig som socialminister bemærket med en udtalelse om ulighed, som gerne måtte »blive større, for den skaber dynamik i samfundet«. Efterfølgende blev hun sat på plads af Anders Fogh Rasmussen. Senere – i 2009 – fik hun som fødevareminister en næse af Folketingets Europaudvalg, fordi hun ikke kunne redegøre for, hvordan regeringen ville undgå skader på naturen, da EU ophævede, at landbruget var tvunget til braklægning.

Med et sønderjysk kaffebord på Christiansborg kunne hun i december fejre sit 25-årsjubilæum som folketingsmedlem valgt i samme område. Lokalt er hun populær for at trække i gummistøvlerne og lytte til smedemesteren, bondemanden og fru Jensen.

»Hun er åben og umiddelbar. Hun kommer, når vi kalder,« siger kredsformand i Kolding-Syd, Anton Yding.

Man påstår, at sønderjyder er stædige, og det er Eva Kjer Hansen også, siger han. Men hun er ikke resistent mod argumenter, og Anton Yding er ikke bange for, at hun skulle have manipuleret med tal for at nå et bestemt resultat i bøndernes favør.

»Jeg synes ikke, hun er specielt landbrugsfikseret. Men hun er interesseret i, at det går godt for erhvervslivet – herunder selvfølgelig også landbruget,« siger han.

Landbrugets førstedame

Og så er vi tilbage ved øjnene, der ser. Europaparlamentariker Jeppe Kofod (S), der er næstformand for parlamentets dyrevelfærdsgruppe, havde stor respekt for Eva Kjer Hansens arbejde, da hun var formand for Europaudvalget i 2011-2015. Men siden har de ophedet diskuteret smågrises haler.

»Hun er en politiker, der støtter det traditionelle, tilbageskuende landbrug. Hun støtter ikke det progressive, fremsynede landbrug, der tager ansvar for miljø og dyrevelfærd,« siger han.
Lignende toner lyder fra Per Kølster, formand i Økologisk Landsforening, der beskriver Eva Kjer Hansen som »meget professionel, dygtig, kontant og detaljeorienteret«.

»I sin første periode som minister for området var hun fremme i skoene i forhold til økologi-området. Men i den her omgang har vi oplevet, at hendes fokus har ligget et helt andet sted. Det er mit indtryk, at det har handlet mest om at sikre ro på bagsmækken i det store, brede, konventionelle landbrug,« siger Per Kølster og konstaterer:

»Hun er det konventionelle landbrugs førstedame.«

I den anden lejr står organisationen Bæredygtigt Landbrug. I sidste uge kunne dagbladet BT beskrive, at Eva Kjer Hansen og organisationen har haft et særdeles tæt parløb om udarbejdelsen af et kommissorium for den arbejdsgruppe, der skal udarbejde nye retningslinjer for vedligeholdelsen af de danske vandløb. Formand Flemming Fuglede Jørgensen mener, den nuværende regering har mere nuancerede holdninger end den gamle:

»Vi glæder os over, at der er nogen, som tænker på os,« siger han.