Danmarks største industrikoncern, Danfoss på Als, leverede under hele besættelsen 1940-1945 sine verdensberømte armaturer til Hitlers nazistiske besættelsesmagt.

En hidtil ukendt kendelse fra efterkrigstidens opgør med værnemagere viser, at leverancerne fra grundlægger Mads Clausens Danfoss beløb sig til 408.850 kroner, hvilket svarer til omkring seks millioner kroner i dag, skriver JydskeVestkysten tirsdag.

På den baggrund konstaterede Revisionsudvalget for Tyske Betalinger, der ved efterkrigstidens retsopgør efterforskede og dømte værnemagere for samhandel, at Danfoss var gået over stregen i sit samarbejde med Hitlers Tyskland og skulle tilbagebetale 72.242 kroner svarende til 1,2 millioner kroner i dag.

De nye oplysninger om Danfoss fremgår af bogen "Krigens købmænd", der udkommer på fredag på forlaget Gyldendal.

Bogen er skrevet af journalisterne Christian Jensen, Tomas Kristiansen og Karl Erik Nielsen.

I bogen beskriver de, hvordan hæderkronede danske virksomheder som Novo, Danfoss og A.P. Møller under Anden Verdenskrig tjente så mange penge på at handle med Hitlers Tyskland, at de i al hemmelighed efter besættelsen modtog kendelser for økonomisk værnemageri.

Ifølge kommunikationsdirektør Ole Daugbjerg er det Danfoss' opfattelse, at firmaet ikke har handlet direkte med tyskerne, men kun har fungeret som underleverandør. /ritzau/