Det har længe været kendt, at vin måske ikke er så skidt endda. Nu har hollandske forskere så også fundet helt præcist ud af, hvad det er, der er så godt.

Positive effekter med mindre fedt i leveren samt lavere blodtryk og blodsukker kan opnås igennem vin. Det er via stoffet resveratrol, der findes i både rød- og hvidvin. Den første store test på mennesker, hvor man har givet 11 overvægtige mænd stoffet i en større mængde over 30 dage, er netop blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift ’Cell Metabolism’. Resultatet er yderst lovende.

-Vi så mange små effekter, og de pegede alle i en positiv retning, siger Patrick Schrauwen fra Maastrict Universitet i Holland, en af forskerne bag undersøgelsen.

Håber på flere undersøgelser

Den danske professor og leder af institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet, Arne Astrup, kender forskerne i Holland, og kalder dem blandt de bedste i verden. Han ser med stor interesse på forskningen.

- Resveratrol ser ud til at have en række sundhedseffekter, som kan nedsætte risikoen for diabetes og hjertekarsygdom, og det er yderst spændende, siger Arne Astrup.

Studiet viste dog, at forbrændingen hos forsøgspersonerne faldt. Det betyder, ifølge Arne Astrup, at det ikke er godt i forbindelse med et vægttab. I det hele taget er de 30 dage kort tid til et medicinsk forsøg.

- Vi mangler flere studier, der kan vise virkningen på længere sigt, siger Arne Astrup.

De 11 mænd fik 150 milligram resveratrol i en måned. For at få samme mængde igennem rødvin, skal man dog drikke mere end 10 liter om dagen.