En af de ekstremt effektive måder at træne på er ved at lære sin puls at kende. Du skal bruge et pulsur, som ikke behøver at være det dyreste og mest avancerede. Som udgangspunkt er det rigeligt, hvis det viser tiden og pulsen.


Maxpuls
Det første man gør, er at finde sin maksimale puls, for den afslører, hvad du kan yde. Det kan være svært at afmåle den selv, så få en ven eller en træningscoach til at presse dig. Find en lang bakke, som du løber op ad i minimum tre minutter i højt tempo. Det sidste minut skal du give alt, hvad du har, indtil du når det punkt, hvor du er ved at segne. På den måde opnår du din maxpuls, som kan aflæses på pulsuret.

Yd dit bedste
Nu kender du din maxpuls, når du skal ud og løbe. Hvis den f.eks. er 185, og du alligevel føler dig helt færdig, når pulsuret viser 178, så ved du med dig selv, at du har mere at give af. Det kan være en motivationsfaktor til at yde lidt ekstra på løbeturen, selvom kroppen ikke umiddelbart signalerer det samme. Du har gjort det før, og du kan gøre det igen.

Stigningsløb
En form for løbetræning, der virkelig gavner hurtigheden, er såkaldt stigningsløb, hvor man øger tempoet hver tiende minut ude på ruten. Det er meget pulsstyret træning og skal helst foregå i fem pulszoner, så du i alt når fem temposkift. Første pulszone er et tempo, som man altid kan blive ved med at løbe i, mens femte zone er noget, man kun kan holde til i få minutter, fordi man giver sig fuldt ud.