Døde under civil anholdelse efter epileptisk anfald

Sagen om den 62-årige invalidepensionist Mogens Jessen, der i september 2010 døde under en civil anholdelse i Hedegårdens Butikscenter i Ballerup efter et epileptisk anfald, skal granskes nærmere.

Det fastslår Rigsadvokaten, efter at den 62-åriges pårørende har klaget over, at Statsadvokaten for Nordsjælland og Københavns Vestegn for nyligt lukkede sagen efter 22 måneders efterforskning.

- Nu fortsætter undersøgelsen af, hvorfor Mogens skulle miste livet på den måde i centret, og det er døtrene og jeg tilfredse med, siger Tyge Trier, bistandsadvokat for Mogens Jessens to døtre.

- Vi var kritiske over for statsadvokatens undersøgelse, og nu håber vi, at der kommer en grundig belysning af det via Den Uafhængige Politianklagemyndighed, DUP, og at vi får den retfærdighed, vi søger for Mogens. Hvorfor skulle han miste livet på den måde, når han går ind i et almindeligt indkøbscenter? Det er det, vi kæmper for – og nu er vi kommet et stort skridt videre.

62-årige Mogens Jessen døde på gulvet i indkøbscentret 2010 - holdt nede i et halsgreb og med strips på benene af en vagt og to civile gennem 20 minutter. Vagten og de to centergæster overhørte advarsler om, at den spinkle invalidepensionist var blå i hovedet. Tilsyneladende troede de, at Mogens Jessen var en druksut fra centrets bodega - i virkeligheden fik han et epileptisk anfald og fald om.

Da han kom til sig selv efter at have ligget på gulvet og rystet i et par minutter, var han forvirret og konfus. Her gjorde han udfald mod en kvinde, der forsøgte at hjælpe ham op, og derpå mod centervagten. Vagten - omtrent 120 kg tung eller to gange Mogens Jessen - samt et par svære gæster fra centrets pub, overmandede ham, og gennem 20 minutter pressede de den spinkle invalidepensionists krop ned mod gulvet.

Med en armlås om halsen og strips om benene sad de på hans ryg, og som minutterne gik overhørte og affejede de advarsler fra gæster og ansatte i centret, der indskød, at den klejne mand på gulvet blev mere og mere blå i ansigtet

- Jo mere du spræller, jo mere trykker jeg, hørte et vidne centervagten sige til epileptikeren.

En ambulance blev tilkaldt, da Mogens Jessen faldt om, men da han få minutter senere rejste sig op og gjorde udfald - noget, der ifølge Retslægerådet er normal adfærd for personer, der har haft et epileptisk anfald af den karakter - blev ambulancen 'afbestilt'. I stedet blev politiet tilkaldt.

En politiassistent - kommunens viceborgmester Tom S. Nielsen - ankom efter 20 minutter.

Han lagde Mogens Jessen i håndjern. Kort efter var den 62-årige død. Politiassistenten var ikke trænet i førstehjælp - det er han i dag - og efter et enkelt forsøg på genoplivning opgav assistenten. Først 20 minutter senere ankom ambulancen.

- Der er ikke rimelig formodning om, at hverken centervagt KN, politiassistent Tom Nielsen eller andre har begået et strafbart forhold, konkluderede statsadvokaten efter 22 måneders efterforskning og lukkede sagen.

Dødsfaldet skete på en mørk plet i centret, hvor et videokamera den dag var ude af drift. Derfor fik Mogens Jessens pårørende - mod statsadvokatens anbefaling - gennemtrumfet en rekonstruktion af Mogens' dødskamp på centergulvet i Østre Landsret.

BT kunne efter statsadvokatens lukning af sagen afdække, at rekonstruktionen - stik mod anbefalingerne fra obducenten og Østre Landsret - aldrig blev forelagt Retslægerådet, som derfor aldrig fik indblik i, hvordan dødskampen foregik, og derfor ikke havde fuldt grundlag til at tage stilling til, hvad den 62-årige epileptiker døde af den dag i centret.

Og blandt andet den udeladelse angiver Rigsadvokaten ifølge Mogens Jessens pårørendes bistandsadvokat, Tyge Trier, som grund til, at sagen nu åbnes igen - denne gang i regi af Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

- Rigsadvokaten har besluttet, at de vil genoptage sagen. Rigsadvokaten har sagt, at der skulle være stillet spørgsmål til Retslægerådet på baggrund af rekonstruktionen i centret. Og så har Rigsadvokaten besluttet, at statsadvokaten ikke længere arbejder med sagen, men at den skal over til DUP i Aarhus. De kan så beslutte, om der skal komme en straffesag, siger Tyge Trier.