Der bliver formentlig lidt mindre at grine af som kriminel under afsoning i Danmark.

For efter de seneste ugers afsløringer i BT af, at dømte kriminelle kommer på dykkerture, skiture og ind og se 'Ørkenens Sønner' på skatteydernes regning på udslusningsstedet 'Kontraktpensionen Fyn', vil Justitsminister Mette Frederiksen nu indkalde til forhandlinger for at se på en revision af reglerne på området.

»På bagggrund af de skriverier, der har været, synes jeg, vi må overveje om de retningslinier som den tidligere regering indførte på området i 2006 er gode nok,« lød det i går eftermiddag fra ministeren, hvor hun samtidig lovede at indkalde partierne i forligskredsen på området.

Udtalelsen faldt under et samråd i Folketingets Retsudvalg, som blev indkaldt af Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup efter det blandt andet er kommet frem, at kriminelles p-bøder er tørret af på skatteborgerne.

Ministeren havde derfor bedt om en redegørelse fra Kriminalforsorgen, men denne var af uvisse grunde ikke klar til at blive fremlagt på samrådet, og ministeren ville derfor ikke komme med sin endelige dom over om skattekroner rent faktisk er blevet misbrugt. Helt tilfreds lød hun dog ikke til at være.

»Det bør være muligt at resocialisere uden at betale p-bøder for folk eller at tage dem med ind og se 'Ørkenens Sønner. Så jeg mener, der er grundlag for at kigge på det her felt, så der ikke udvikler sig en praksis, hvor der er lemfældig omgang med skatteborgernes penge. Det er tilsyneladende et politisk ansvar at sikre, at det sker fremadrettet med de ting, der er kommet frem, sagde hun i en inddirekte kritik af kriminalforsorgen. Hun understregede dog, at resocialisering er vigtigt, men at der skal være den rette balance i tingene.

Mens Venstres Kim Andersen lovede ministeren sit partiets støtte til at få strammet reglerne, så undrede Dansk Folkepartis Peter Skaarup sig over, at ministeren venter på undersøgelsen, før hun smækker kassen i.

»Jeg forstår simpelthen ikke hvorfor, hun ikke bare her og nu tager afstand fra, at de kriminelle f.eks. får en motorbåd til 130.000 kroner stillet til rådighed, bare fordi den her undersøgelse ikke er klar. Så vi bliver jo nødt til at have endnu et samråd, når undersøgelsen er klar, så vi kan få redegjort for de enkelte aktiviteter.«

Mette Frederiksen ville ikke sige præcis, hvornår Kriminalforsorgen er klar med sin redegørelse om de mange aktiviteter på Kontraktpensionen Fyn:

»Mon ikke jeg snart får et svar.«