De udgør langt under én procent af mændene i aldersgruppen 15-29 år i Odense Kommune. På trods af det, så er det ofte dem, vi læser og hører om i nyhederne: Medlemmerne af byens bandemiljø.

Vi hørte for eksempel om dem i slutningen af februar, hvor en 19-årig mand blev skuddræbt i sin bil på en parkeringsplads ved KFC på Nyborgvej i Odense.

Og få dage senere, hvor ti personer blev anholdt og fængslet i en stor sag om et knivoverfald.

Og igen for nylig, da betjente fra Fyns Politi rejste bekymring og kritik af, at de ikke selv må bestemme, hvornår de må bære sikkerhedsvest.

Altså alt sammen historier relateret til byens bandemiljø.

En helt ny kortlægning af bandeindsatsen i Odense Kommune indeholder opsigtsvækkende detaljer om byens hårde, kriminelle miljø.

Og målet med kortlægningen er helt klart: Færre skal rekrutteres til banderne, og flere skal forlade dem.

Ifølge kortlægningen er vurderingen, at der er mellem 60 og 75 personer, der er tilknyttet rocker- eller bandemiljøet i Odense.

Dertil kommer den såkaldte fødekæde til banderne, som tæller omkring det dobbelte, da det vurderes, at mindst 130 personer befinder sig i randgruppen omkring miljøerne.

Og det er ikke småpenge hvert enkelt bandemedlem koster samfundet.

En svensk undersøgelse fra 2018 viser, ifølge kortlægningen fra den eksterne ekspertgruppe, at ét medlem af en kriminel gruppering koster samfundet, hvad der svarer til 1,3 millioner danske kroner. Om året.

Rapporten peger også på, at der i Odense Kommunes budgetter fra 2017 til 2021 er afsat 32,5 millioner kroner til indsatsen mod banderne.

Udover kortlægningen af bandeområdet – og den kommunale bandeindsats – i Odense, så er den eksterne ekspertgruppe også kommet med flere anbefalinger til, hvordan Odense Kommune aktivt kan arbejde med, at færre bliver rekrutteret til bandemiljøet og flere forlader banderne.

Ekspertgruppen anbefaler, at flere skal deltage i såkaldte exitprogrammer. I november 2021 var der kun tre borgere i Odense, der var tilknyttet et exitforløb. På landsplan var tallet 129 personer.

Derudover anbefaler gruppen blandt andet, at det kriminalpræventive arbejde skal samles i én enhed, der samler de tværgående indsatser.

Kortlægningen af bandeindsatsen i Odense er lavet af en ekstern ekspertgruppe, der blandt andet består af en repræsentant fra Fyns Politi, en juraprofessor fra SDU og medarbejdere fra andre kommuner med stor viden om bandeområdet.

Nu ligger kortlægningen af bandeindsatsten og anbefalingerne på politikernes bord til beslutning om, hvordan der skal arbejdes videre med anbefalingerne, og hvilke konkrete indsatser, der skal sættes i gang.