Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Kulissen var sat til en historisk dag i dansk retshistorie, da Hells Angels’ Brian Sandberg sammen med 15 andre mandag skulle kendes skyldige eller ikke-skyldige ved retten i Glostrup.

Rockere og deres tro følgesvende fra nær og fjern og alle led i det komplicerede hierarki mødte op ved retsbygningen, hvor de gjorde et stort nummer ud af at fremvise svulmende muskler, opsigtsvækkende tatoveringer, larmende Harley Davidson-motorcykler og deres piger med pumpede brystpartier og høje hæle.

Antallet af tiltalepunkter mod de fire fuldgyldige rockere og de 12 tidligere medlemmer af håndlangerne fra AK81 (B.T. erfarer, at de alle er blevet forfremmet som tak for tro tjeneste), var så lang som samtlige partiers valgløfter opstillet i listeform.

Seks drabsforsøg, planlægning og beordring af drabsforsøg, adskillige tilfælde af besiddelse af skydevåben og sprængstoffer, grov vold, besiddelse af narkotika… der manglede ikke meget andet end et fuldbyrdet drab for at fuldende paletten.

Mest opsigtsvækkende var de tre anklagepunkter mod Brian Sandberg. Den tidligere bodyguard for milliardsvindleren Stein Bagger har ført sig frem som glamour-gangster med bogudgivelser og offentligt partnerskab med nøgenmodellen Kira Eggers.

Samtidig har han stået som hovedperson i bandekonflikten mellem Hells Angels og indvandrerbander med centrum omkring Blågårds Plads på Nørrebro, der i over et år hærgede København med hundredvis af skudepisoder og 10 dræbte til følge.

Det var nemlig Sandberg, der angiveligt ragede uklar med substitutlederen ’Lille A’ fra Blågaards Plads, mens storebror ’Store A’ sad i fængsel.

Og ifølge Retten i Glostrup, var det også Sandberg, der beordrede tre medlemmer fra AK81 – herunder politiets kronvidne – til at hente en pistol i pushergaden Jægersborggade og køre hen forbi netcaféen Surf & Play i Rantzausgade og affyre våbnet ind gennem glasruden med den hensigt at slå nogen ihjel.

Det forhold fandt nævningene Brian Sandberg skyldig i. Angrebet fandt sted 9. oktober 2009. Samme dag, som to ukendte gerningsmænd havde forsøgt at skyde Sandberg, mens han sad på en mondæn restaurant i Hellerup og spiste sushi.

At netcaféen rent faktisk VAR tilholdssted for Blågårds Plads’ bandesoldater, viser det faktum, at de tre håndlangere fra H.A. stak halen mellem benene, da ilden blev besvaret.

Til gengæld mente nævningene ikke, at det i tilstrækkelig grad kunne bevises, at Sandberg også beordrede et drabsforsøg på en kioskejer i Skelbækgade 11. september, hvor kronvidnet MFP mødte op på adressen og affyrede syv skud mod en mand i baglokalet.

MFP har ganske vist forklaret, at han handlede på ordre fra Sandberg, men overløberen – som kommer til at kigge sig over skulderen resten af sit liv – har haft så store problemer med at huske de nøjagtige forløb i de forskellige sager og har skiftet adresse så mange gange undervejs, at det i går af retten blev fastslået, at der skal andre beviser end blot hans vidneudsagn til for at kunne fælde dom.

På den konto slap Brian Sandberg også for dom i det sidste tiltalepunkt, som omhandler et groft overfald på en tilfældig indvandrer ud for Brorsons Kirke i Rantzausgade 21. august 2009. Ved denne lejlighed kørte adskillige biler fyldt med voldsmænd fra HAs hovedkvarter på Svanevej i Nordvest ind til Rantzausgade, hvor de i samlet flok overfaldt og gennemtævede en tilfældig indvandrer med køller, en hammer og en ratlås.

Sandberg blev altså frikendt for to ud af tre anklagepunkter, og dermed kan den hærdebrede rocker drage et lettelsens suk. Knaldrød i hovedet efter overdreven brug af solarie hørte han dog på domsafsigelsen uden at fortrække en mine.

Men lettet må han have været, for var han blevet kendt skyldig i samtlige, kunne han have set frem til en dom på mellem 12 år til livstid. Som sagerne står, får han minimum 5 års fængsel og maksimalt 10 år.

- Jeg mener ikke, han skal have meget mere end fem års fængsel i denne sag, og så kan han jo være ude om et par år, sagde Sandbergs forsvarer, Michael Juul Jørgensen, umiddelbart efter retsmødet.Den – set med hans øjne – optimistiske prognose holder dog kun stik, hvis Sandberg får minimumsstraffen på fem år.

Sandberg har nemlig siddet varetægtsfængslet siden maj 2010, og den tid, han har siddet, skal fratrækkes den endelige strafudmåling. Og så kan Sandberg faktisk prøveløslades om cirka to år, hvis han opfører sig pænt.

Strafudmålingen til samtlige tiltalte ventes at falde den 29. september.

Andre læser også