Torsdag faldt der dom i den såkaldte 'Ry-sag', hvor fire drenge stod tiltalt for at have kastet brandbomber på en 16-årig skolekammerat. De fire drenge blev fundet skyldige i sagen. To af de tiltalte er blevet idømt halvandet års fængsel, mens de to andre fik et års fængsel - alle for brandattentat. Faderen til en af de dømte drenge er rystet over udfaldet.

Selvom de fire drenge gennem hele sagen har nægtet sig skyldige i at kaste en brandbombe på en 16-årig skolekammerat 6. februar ved idrætshallen i Ry i Jylland, endte det med dom til alle fire tiltalte.

Og det ryster en far til en af de fire drenge, da han modtog nyheden om dommen. Det fortæller han til BT. Faderen ønsker at være anonym.

»Det er lidt vildt, synes jeg. Jeg er meget overrasket. Jeg troede, de var færdige med den ubetingede del. Min søn var glad for at komme ud mandag og nu har de jo også eksaminer. Det bliver hårdt. Jeg er noget rystet, det må jeg sige,« forklarer faderen over telefonen.

»De har lavet noget lort, men det var, som det var. Det er selvfølgelig sørgeligt for alle parter at det kom så vidt,« uddyber han.

Efter konfrontationen, der førte til angrebet på den 16-årige Ali, har sagen fået stor opmærksomhed i medierne - ikke mindst fordi det er kommet frem, at der gennem en længere periode havde været et problem mellem den 16-årige dreng og de fire nu dømte drenge. Faderen til en af de dømte drenge ville da også ønske, at skolen havde gjort noget ved konflikten tidligere, så den ikke udviklede sig, som den gjorde.

»Jeg ville ønske, skolen havde grebet ind over for konflikterne. Nu har jeg talt lidt med de unge mennesker, og det lyder som om, at det jo slet ikke var meningen,« siger han.

I forbindelse med angrebet 6. februar blev der kastet en antændt flaske med benzin mod den 16-årige dreng, der har afghansk baggrund. Han blev i den forbindelse forbrændt på omkring 20 procent af kroppen. Men faderen til den ene af drengene mener alligevel, at offeret i et eller andet omfang har spillet lidt for retten i forbindelse med sagen:

»Man kan hurtigt komme galt af sted, når noget kan komme til at lyde racistisk. Men man kan vel også så lidt tvivl om Alis humpen ind og ud af retten forleden. Ikke at det selvfølgelig ikke er synd for han,« siger faderen.

Det er flere gange kommet frem, at offeret har lidt både fysisk og psykisk efter angrebet. Og specielt den psykiske del skal tage hårdt på den 16-årige dreng.

Efter dommen var faldet, ringede bistandsadvokaten til Ali, som ikke var tilstede i retten, og fortalte om dommen: »Ali blev glad og lettet. Vi håber dommen, psykisk kan være med til at give ham afklaring, så han kan komme videre,« forklarede bistandsadvokaten til BT.

De fire drenges straf blev gjort delvist betinget. Således skal to afsone seks måneder, mens to andre skal afsone fire måneder. Resten af straffen gøres betinget.

Alle fire blev dømt for grov vold under særdeles skærpende omstændigheder. De har endnu ikke besluttet, om de vil anke dommen.