Forud for sin flugt havde Lisbeth Markussen kontakt til en personkreds med tråde til et hemmeligt netværk, der hjælper kvinder med at gå under jorden.

Et hemmeligt netværk af personer har hjulpet Lisbeth Markussen med at bortføre sine børn til Sydamerika.

Hvordan er det lykkedes en mor at flygte til udlandet med sine tre børn og holde sig skjult for myndighederne i månedsvis? Det spørgsmål står ubesvaret hen, efter at DR har vist dokumentaren ’Børn under jorden: Bortførelsen’.

I andet afsnit af dokumentaren, der blev vist mandag, kom det frem, at Lisbeth Markussen har haft kontakt til en gruppe mennesker, der hjælper hende med gode råd og planlægning af, hvordan man holder sig skjult. Blandt andet er hun blevet rådet til at bruge en gammel mobiltelefon, der ikke kan aflyttes, og til at benytte sig af en internetbrowser, der er svær at lokalisere. Derudover får hun økonomisk hjælp til at finanisere livet under jorden.

»Jeg har været så heldig, at der er nogen, der stiller penge til rådighed kontant,« siger hun til DRs rullende kamera.

Hvem der hjælper hende, fremgår ikke af dokumentaren, men det er lykkedes BT at identificere en række personer, der har spillet en vigtig rolle i Lisbeth Markussens sag op til hendes forsvinden.

Hemmeligt netværk

Før sin afrejse havde Lisbeth Markussen nær kontakt til en gruppe der hedder ’Netværket Mor’ – en gruppe af kvinder, der kæmper aktivt mod forældreansvarsloven.

’Netværket Mor’ skriver på sin Facebook-profil, at gruppen kender selve sagen ’meget nærgående’ og at man har set både dokumentation og talt med vidner i sagen.

»Netværket Mor sat sig ind i sagsakterne,« skriver en ukendt administrator i gruppens netværk, der har 1.800 følgere på Facebook.

Efter udsendelserne er blevet vist, er ’Netværket Mor’ gået ind i et hårdnakket forsvar af Lisbeth Markussen på Facebook.

Forud for sin flugt har Lisbeth Markussen også haft kontakt til den tidligere præst Sidsel Jensdatter Lyster. I 2013 medvirkede hun i en udsendelse på TV2 Østjylland om et hemmeligt netværk, der hjælper kvinder med at gå under jorden. Sidsel Jensdatter Lyster, som dengang var præst på Djursland, stod frem som stifter af netværket og fortalte åbent, at netværket blandt andet bruges af kvinder, der planlægger flugt til udlandet.

»Udlandet. Det er den eneste mulighed for at beskytte børnene. Eller også så må man gå under jorden,« siger hun i udsendelsen.

Dokumentaren viser også, at Sidsel Jensdatter Lyster over telefonen yder rådgivning til en kvinde, der planlægger at flygte ud af landet med sin fire et halvt år gamle søn.

Sidsel Lyster har i dag bosat sig på Færørerne med sine børn. I sin beskrivelse af sig selv på Twitter beskriver Sidsel Jensdatter Lyster sig selv som ’børnebortfører’, og på Facebook oplyser Sidsel Jensdatter Lyster, at hun kendte Lisbeth privat, inden hun tog til Peru.

Over for BT bekræfter Sidsel Lyster, at hun har haft kontakt til Lisbeth Markussen, ’når hun var i krise’, men hun afviser at have hjulpet eller rådgivet hende i forhold til flugt.

Umuligt uden støtte

Advokat Lars Buurgaard, der har speciale i sager om tvangsanbringelser, har ofte oplevet, at hans klienter er gået under jorden.

»De får ofte økonomisk støtte af et netværk af personer, som de har fået kontakt til via internettet. Det er personer, der føler det nødvendigt at gå ind og yde støtte i den slags sager,« siger Lars Buurgaard.

Han vurderer, at Lisbeth Markussen umuligt kan have været på flugt i udlandet i så mange måneder uden økonomisk støtte.

»Det er meget urealistisk, at hun på kort tid kan etablere sig med et job i udlandet, og så meget som sagen er hypet i medierne, vil hun stadig have brug for at holde sig skjult, så hun og børnene ikke bliver genkendt af den første danske rygsækrejsende, der kommer forbi,« siger han.

Lisbeth Markussens mor, Mona Nielsen, fortalte tirsdag til BT, at familien ikke støtter datteren økonomisk, og at de ikke kendte til hendes flugtplaner.

Advokat kendte ikke til flugt

Lisbeth Markussen er i løbet af sagen om Rico Markussens ret til samvær med sine børn blevet repræsenteret af familieadvokat Vivian Jørgensen, der har stor erfaring med samværssager med et højt konfliktniveau.

BT har talt med advokaten, som siger, at hun ikke har talt med Lisbeth Markussen om muligheden for at gå under jorden, og at hun ikke kendte til flugtplanerne, før hun så DR-dokumentaren om flugten.

»Jeg har intet med det netværk, der har hjulpet Lisbeth, at gøre, og jeg har ikke noget kendskab til det. Det er først nu, hvor jeg ser udsendelserne, at jeg kan se, at hun rejst, for jeg er trådt ud for lang tid siden. Det er ikke noget, jeg har været med i eller haft kendskab til,« siger Vivian Jørgensen og afviser, at hun har kendskab til, hvem der hjalp Lisbeth Markussen med at rejse ud af landet med sine børn.

Overskriften på denne artikel er blevet ændret, da den kunne give indtrykket af, at der var nogle mennesker, der havde aktiv del i selve bortførelsen.