En flok amatørarkæologer fandt en flig af fortiden, da de søndag formiddag rodede i den fynske muld udenfor Nyborg. Det var bare ikke sådan et fund, de havde håbet på.

Fynboere med metaldetektorer har tidligere fundet spændende ting og sager som økser og brocher fra yngre bronzealder, førromersk- og ældre romersk jernalder omkring Nyborg, hvor man også har fundet et langhus og to grubehuse fra vikingetiden.

Derfor blev dagens graverhold sikkert en kende skuffede, da det viste sig, at deres fund ikke alene var af lidt nyere dato, men også temmelig farligt.

- De finder en granat på 25-30 cm. i længden på en mark på Duensvænge og Odensevej. Umiddelbart vil jeg tro, at den er fra Anden Verdenskrig, men jeg tør ikke sige det med sikkerhed, fortæller Thomas Bentsen, vagtchef ved Fyns Politi.

Politiet blev kaldt til granatbesigtigelse klokken 11.30 og forelagde fundet for Forsvarets bomberyddere på Skive Kaserne. De mente, at de hellere måtte tage turen til Fyn og gøre det af med granaten, der har ligget og ulmet i jorden i omkring 70 år.

- De sprængte den her til aften klokken ca. 20. Så hvis der er nogen, der har hørt et brag deromkring, så er det derfor, siger vagtchefen.

Granatsprængningen foregik på marken, hvor den blev fundet, ca. 500 meter fra nærmeste hus.

Og arkæologerne?

- De tog det meget stille og roligt. Jeg tror ikke, det er første gang, de har gravet noget frem. De finder vist lidt af hvert, når de graver omkring Nyborg, siger Thomas Bentsen.