Når kunstnere som Mads Langer udtaler sig politisk, som han gjorde det til årets GAFFA-Prisen, er det demokratisk deltagelse og noget, vi skal være positive overfor, mener debattør. Medierne skal bare lade være at blæse det op, mener forskningschef.

»Jeg har seks års SU, som jeg gerne vil dele med dig, Lars Løkke.« Sådan sagde Mads Langer under sin takketale til årets GAFFA-Prisen, da han stod på scenen for at modtage en pris – noget Mads Langer har prøvet mange gange før, og som vel nok har gjort ham gavmild. Så meget, at han fulgte op med at sige, at »du (Lars Løkke, red.) må få dem til en uddannelse i medmenneskelighed.« Og så var der ligesom langet ud efter den politiske magt til højre for midten. En af kunstens mange biprodukter, der kan sætte gang i debatten.

Det er ikke første gang, det sker. Mads Langer har tidligere rejst kritisk påtale i forbindelse med flygtningekrisen. Men han er ikke den eneste danske kunstner, der har blottet sine holdninger for offentligheden. Såvel har både Medina, Sofie Gråbøl og Thomas Vinterberg skabt røre med politiske ytringer. I USA så vi det også under Golden Globe 2017, da Meryl Streep rettede skarp kritik mod Donald Trump. Det skaber debat ikke kun i medierne, men også på de sociale medier, hvor udtalelserne ofte deles enormt meget og kommenteres endnu mere. Og kommentarerne spænder bredt.

Spørgsmålet er, om det er udtryk for demokratisk deltagelse, når kunstnere som Mads Langer blander sig i den politiske debat, eller om det er overfladisk og for nemt, sådan som en række politikere tidligere har udtrykt en holdning om?

Relevant og i øjenhøjde

Spørger man Ejvind Hansen, der er forskningschef i journalistisk filosofi ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, så handler det i virkeligheden om, at medierne kalder en vind for en storm.

»Mads Langer har jo, som alle andre, lov til at ytre sig. Der er tale om en kulturel begivenhed, hvor han rejser en lille debat. Og man skal bare lade være at tage det mere alvorligt, end det er. Han er Mads Langer, og han har sine erfaringer. Det er ud fra det, han udtaler sig. Det skal medierne lade være at blæse op til noget, der er mere end det er – nemlig at det bare er én mands holdning. Det er i sig selv ikke interessant, hvad han mener,« siger Ejvind Hansen.

Og at Mads Langer har lov at have sin mening og i øvrigt ytre sig om den, det er Christian Have, der er debattør og kreativ direktør i Have Kommunikation meget enig i. Han mener, at det er relevant og i øjenhøjde.

»Jeg synes det er skønt, at vi har nogle kunstnere, der ytrer sig. Det er relevant, at en kunstner som Mads Langer gør det, fordi han også har et talerør til sin generation. Man kan altid diskutere, hvor meget kunstnere ved om svære politiske spørgsmål, men det her er jo noget, der vedkommer os alle sammen. Det er dybt relevant og lige i øjenhøjde,« siger Christian Have.

Problemet er, at medierne behandler episoder som den vi så ved årets GAFFA-prisen som værende retningsskabende og genstand for en større politisk agenda blandt befolkningen og vores folkevalgte politikere ved at blæse det op og i det hele taget have fokus på, at noget er blevet sagt til det ene eller det andet emne.

»Bare fordi, han siger sådan, så er det jo ikke ensbetydende med, at det er den vej, den politiske debat skal gå. Han er jo bare en stemme blandt alle andre, som får lidt mere opmærksomhed. Det har jo ikke en større relevans end det,« siger Ejvind Hansen.

Vigtigt at kunstnere blander sig

Mens Ejvind Hansen retter kritikken mod mediernes behandling af disse episoder og mediernes evne til at finde det vigtigere, end det i virkeligheden er, så mener Christian Have, at mediernes interesse er ganske forståelig og lige dele vigtig.

»Det sætter jo gang i noget, når kunstnere som Mads Langer ytrer dig. Og man kan ikke påstå, at Mads Langer eller andre kunstnere ikke ved noget om politik. Det kan man da ikke vide noget om. De kan da have mindst lige så meget viden om politik som en hvilken som helst anden,« siger Christian Have.

Han påpeger samtidig, at når kunstnere har så stor en platform, som de har, så er det endnu vigtigere at de blander sig. Han mener sågar, at kunstnerne har en pligt til at ytre sig, netop fordi de har scenen under deres fødder og megafonen i deres hænder. Det skal vores politikere og medierne respektere.

»Man efterspørger jo netop, at der skal være en langt større politisk deltagelse fra alle samfundslag. Så virker det da mærkværdigt, at når der endelig er nogen, der gør det, så bliver de haglet ned. Helt ærligt.«

Uanset om det er demokratisk deltagelse eller nemme overfladiske ytringer slutter vi, hvor hovedpersonen startede: »Jeg vil gerne bruge min taletid på ikke at tale om mig selv.«

Klippet, hvor Mads Langer udtaler sig om uddannelsesloftet og medmenneskelighed, kan ses hos DR ved at klikke her.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Mads Langer.