Sommeren efter studentereksamen er kendetegnet ved følelsen af ultimativ frihed og en endeløs række af studenterfester … I hvert fald hvis man spørger voksne, der for længst selv er forbi den symbolske tærskel til voksenlivet.

Men én af de unge, der om kort tid selv kan sætte studenterhuen på hovedet, fortæller en helt anden historie.

I et debatindlæg i Politiken beskriver gymnasieeleven, Naja Egekvist Groth, ærligt, hvordan det føles ikke at være inviteret til studenterfesterne.

I hendes klasse på 23 elever er hun én ud af fire piger, som ikke har fået en invitation til flere af klassekammeraternes fester.

Studentertiden er fyldt med forventninger om fest og glæde. Men ikke alle er inviteret til festerne, skriver en kommende student. Foto: Arkiv fra 2021.
Studentertiden er fyldt med forventninger om fest og glæde. Men ikke alle er inviteret til festerne, skriver en kommende student. Foto: Arkiv fra 2021. Foto: Signe Goldmann
Vis mere

De manglende invitationer gør hende hverken rasende eller trodsig, derimod skammer hun sig over sin ‘tilsyneladende lave status, manglende popularitet og kiksethed’.

»Det er os, der skammer os. Det er ikke de klassekammerater, der kører derudad i det sociale boblebad, mens de overlegent vælger andre fra. Det er ikke dårlig stil at vælge klassekammerater fra – det er bare lav status at være valgt fra,« skriver hun i Politiken.

Til B.T. fortæller Naja Egekvist Groth, at hun skrev debatindlægget, i håb om at folk vil reflektere over, hvordan de opfører sig.

»Jeg håber, at mit indlæg og de kendtes reaktioner, kan være med til at få os unge til at tænke over at inkludere alle i fællesskabet til de større fester,« siger hun.

Debatindlægget har fået flere kendte danskere til tasterne. Blandt andet skuespiller og instruktør, Paprika Steen, der blev 'hvidglødende af raseri’ over, at man kan finde på at udelade fire klassekammerater fra en studenterfest.

»I en tid, hvor man taler så meget om mobbekultur og trivsel, undrer det mig, at nogen kan synes, at det er o.k. De fleste kender selv følelsen af at blive valgt fra, og ved, at det er det mest angstfulde og sårende sted at være,« siger hun til B.T. og efterlyser lidt mere dannelse hos klassekammeraterne.

Paprika Steen blev 'hvidglødende af raseri', da hun læste debatindlægget fra den unge pige. Foto Bax Lindhardt.
Paprika Steen blev 'hvidglødende af raseri', da hun læste debatindlægget fra den unge pige. Foto Bax Lindhardt. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»At gå i gymnasiet er en dannelsesrejse mod virkeligheden. Man kunne håbe, at man kan se ud over sin egen næse og husker at invitere også dem, som man normalt ikke er sammen med.«

Paprika Steen kalder Naja Egekvist Groth 'super cool':

»Hun har indsigt - både i sig selv og i verden. Hun erkender, at de andre selv bestemmer, hvem de vil inviterer. Når man tør skrive, som hun gør, så er man allerede nået meget langt,« fastslår hun.

Også skuespiller Neel Rønholt har læst debatindlægget:

»Jeg fik simpelthen så ondt i maven af at læse den artikel. Især når hun skriver, at HUN skammer sig over ikke at være inviteret. Det er virkelig ikke hende, der skal sidde med en følelse af skam,« skriver hun på Instagram.

Mens både Silas Holst og Pilou Asbæk, vil sende den kommende student invitationer til alternative sommerfester. Fra Silas Holst lyder det:
»Hende og hendes tre venner skal vi da have fat i.«

Mens Pilou Asbæk skriver: »Jeg er klar på at holde en fest med dem i stedet for.«

Naja Egekvist Groth selv savner folkeskolen, hvor reglen var enkel: Var der fest eller fødselsdag, var der to muligheder for invitationer: Man kunne invitere alle eller man kunne invitere ingen.

I 'Grease' spiller Neel Rønholt netop nu rollen som Sandy, der må ændre sig selv for at passe ind i flokken omkring Danny, som hun er forelsket i. Pressefoto.
I 'Grease' spiller Neel Rønholt netop nu rollen som Sandy, der må ændre sig selv for at passe ind i flokken omkring Danny, som hun er forelsket i. Pressefoto.
Vis mere

Neel Rønholt, der er aktuel i musicalen ‘Grease’, om den pæne pige Sandy, der bliver forelsket i den hårdkogte type Danny, men som må lave sig selv om for at blive optaget i flokken, håber, den virkelige verden er kommet lidt længere end musicalens morale fra 1978.

Som hun skriver i sit opslag:

»Vi kan ikke være bekendt at sende de unge mennesker ud i verden, i troen om, at det er okay at ekskludere folk på denne her måde. At blive holdt udenfor og ikke inviteret med, gør ondt ligegyldigt hvor gammel man er.«

Naja Egekvist Groth fortæller, at reaktionerne betyder meget for hende.

»Jeg har fået flere beskeder fra folk, der også kender til det, at det gør ondt at blive valgt fra til fester Jeg følte mig sårbar, da jeg sendte indlægget ind, men den opbakning folk, herunder de kendte, bekræfter mig i, at sagen er vigtigere end mit privatliv - for det har ramt mange,« siger hun til B.T.