For få år siden stressede Anne Herdorf ned i et sort hul. I går blev den tidligere Melodi Grand Prix-vinder hyldet som Årets Revykunstner.

»Jeg føler, at jeg er nået et skridt videre. At jeg sidder i en vogn foran den, jeg sad i før. Melodi Grand Prix har fulgt mig på godt og ondt, men i aften kan jeg virkelig mærke anerkendelsen for det, jeg laver i dag.«

Sådan lød det i går fra en meget rørt Anne Herdorf, efter hun havde modtaget prisen ’Årets Dirch’ ved Revyernes Revy, som blev holdt i Cirkusrevyen på Dyrehavsbakken nord for København.

Læs også:

Allerede tidligere på aftenen lagde Anne Herdorf ikke skjul på, hvor meget kåringen som ’Årets Revykunstner’ ville betyde for hende. For som hun selv udtrykker det, har der været mange bump på vejen, siden hun som 19-årig stod som vinder af det danske Melodi Grand Prix.

»Jeg gik for nogle år siden ned med stress og har haft en depression, som jeg stadig skal være meget opmærksom på. Men jeg har lært at lytte til mig selv. Og den smerte og de ting, jeg har oplevet, har jeg kunnet bruge i mit arbejde som revyskuespiller, og jeg kan kun forestille mig, at det gør det mere interessant,« lød det fra 48-årige Anne Herdorf.

Sådan begyndte det hele

Det er snart 30 år siden, en ganske ung Anne Cathrine Herdorf overlegent vandt det danske Melodi Grand Prix og dermed gav baghjul til erfarne dansktopstjerner som Birthe Kjær og Tommy Seebach.

Det dengang 19-årige sangtalent var blevet opdaget af Jørgen de Mylius til en privatfest. Han førte hende til Helge Engelbrecht, der skrev ’En lille melodi’, som Anne Herdorf senere sang sig til sejren med.

Læs også:

Alle troede derefter, at den unge sangerinde ville blive den næste store stjerne. Sådan gik det bare ikke helt – dengang.

Stress og depression

Anne Herdorf valgte nemlig et sceneskift fra musikken for at skabe mere faste rammer og opfylde drømmen om at blive sygeplejerske.

Hun forelskede sig i kapelmesteren Jens Krøyer, som hun fik to børn sammen med. Men efter otte år sammen måtte de to erkende, at de var for forskellige. Det var hårdt at sige farvel, men skilsmissen foregik udramatisk, har Anne Herdorf tidligere udtalt til BT.

I 2010 gik hun dog ned med stress og blev ramt af en dyb depression. Ikke som følge af skilsmissen, men af det fag, hun havde valgt som sit arbejde. Her knækkede hun med egne ord fuldstændig sammen, isolerede sig fra venner og familie og kunne ikke længere følge sin oprindelige plan. Hun måtte sygemelde sig fra sit job på Gentofte Sygehus, hvor hun til sidst endte med at blive fyret som led i en nedskæringsrunde.

Læs også:

Anne Herdorf blev derfor nødt til at sælge sin dyre lejlighed på Frederiksberg – og den usikkerhed i showbusiness, som hun havde forsøgt at holde fra døren med et fast arbejde, var straks tilbage.

I dag er Anne Herdorf for alvor tilbage på scenen, og det oplever hun i høj grad hænger sammen med de hårde perioder, hun har været igennem.

»Det har været en rejse på godt og ondt. Jeg har været igennem et langt sygdomsforløb, som har vist mig, hvad livet egentlig går ud på. Derigennem har jeg turdet lægge det pæne fra mig og vise nogle skæve sider. For det er gået op for mig, at livet også er frygtelig skævt og gør frygtelig ondt, og det vil jeg gerne vise. Så min sygdomsperiode har helt klart haft en betydning for, hvor jeg er i dag,« forklarede Anne Herdorf søndag aften til BT.

En ægte revydiva

Det er andet år i træk, at den tidligere Melodi Grand Prix-stjerne har skabt grin og glæde i Ganløse Revyen. Sidste år var hun også nomineret til ’Årets Dirch’, og ved Charlies revygalla senere på måneden er hun også nomineret i kategorien ’Årets kvindelige kunstner’.

Og det er ikke helt uden grund, at hun er blevet en af landets mest eftertragtede revyskuespillere. Det forklarer Berlingskes teaterredaktør Jakob Steen Olesen, der også sidder med i juryen til Revyernes Revy.

»Hun har stadig den sødme, som de fleste nok kan huske, fra hun var 19 år til Melodi Grand Prix. Men så har hun også musikaliteten, den fantastiske stemme og efterhånden en stor sikkerhed på scenen. Med alle de talenter har hun udviklet sig til at være en vaskeægte revydiva i stil med Grethe Sønck,« siger Jakob Steen Olesen.

Han forklarer, at det er disse kvaliteter, der tilsammen har betydet, at ’Årets Dirch’ i år er gået til Anne Herdorf.

»Hun har en folkelighed, som karakteriserer en ægte revydiva. Hun er køn, levende og sympatisk, så det er med stor glæde, at vi kan give hende prisen, for hun er i den grad en skuespiller, der er vokset med opgaven,« siger Jakob Steen Olesen.

For Anne Herdorf betyder det meget, at anerkendelse for hendes arbejde på revyscenen kommer netop nu.

»Jeg er to år fra at fylde 50 år, og jeg er to år fra at have 30-års jubilæum. Og jeg kan da godt mærke, at nu begynder det faktisk at banke på indeni. Nu kunne det være fedt, hvis folk fik øjnene op for, hvad jeg kan,« lød det søndag aften fra Anne Herdorf.'