’Tillykke, hr. præsident’ sang Marilyn Monroe iført den funklende kjole

Med en kjole så stram, at den bogstaveligt talt måtte syes på, tryllebandt Marilyn Monroe ikke blot præsident John F. Kennedy, men hele USA med sin forførende og kælne fødselsdagssang.

Stedet var det ikoniske Madison Square Garden, hvor 15.000 gæster og millioner af tv-seere ventede på Marilyn Monroe. Fnisende ankom hun til scenen iført en tyk, hvid pels. Hun blev mødt af pift og tilråb, da pelsen gled ned over hendes skuldre, og perlerne fra kjolen straks funklede. Badet i spotlight spejdede hun med hænderne ud over tilskuerne. Hvor er præsidenten? Så kom et dybfølt suk fra hendes læber. Hendes hånd greb nænsomt mikrofonstangen.

»Happy birthday to you,« sang hun med sin intime stemme. Det var 19. maj 1962 og en af hendes sidste optrædener, blot tre måneder før hendes død. Hun blev 36. Præsident Kennedy døde et år senere, og det menes, at denne aften var det sidste, de så til hinanden.

Håndsyede krystaller

I dag er den hudfarvede silkekjole med over 2.500 håndsyede krystaller til salg i Juliens auktionshus i Los Angeles.

I 1999 købte forretningsmanden Martin Zweig kjolen for 8 millioner kroner. Han udstillede kjolen i en klimakontrolleret montre i sin penthouselejlighed på Pierre Hotel i New York. Nu er han gået bort, og kjolen skal have en ny ejer.

Den er designet af franske Jean Louis, der skabte en lang række kreationer til Hollywoodstjernerne.

»Marilyn Monroe, der synger ’Tillykke, hr. præsident’ er bestemt en af de mest berømte improviserede optrædender i amerikansk historie,« udtaler direktør Darren Julien på auktionshusets hjemmeside.

»Det er en af de mest omtalte begivenheder i populær kulturhistorie,« mener han.

Forud for dagens auktion har kjolen været udstillet i Irland og i New Jersey i USA.

Kjolen præsenteres på en mannequin, der har præcis de samme kropsmål som Marilyn Monroe.

Auktionshuset oplyser i øvrigt, at Marilyn Monroe havde noget på under kjolen.

Marilyn Monroe blev kun 36 år. Mange forbinder hende stadig med den ikoniske fødselsdagssang til præsident Kennedy. ?Arkivfoto: epa
Marilyn Monroe blev kun 36 år. Mange forbinder hende stadig med den ikoniske fødselsdagssang til præsident Kennedy. ?Arkivfoto: epa
Vis mere