Dansk Boldspil-Union (DBU) slår fast, at Spillerforeningen og spillernes forslag om en delaftale kom for sent på banen.

Som fodboldfan kan man undre sig over, at DBU allerede onsdag formiddag aflyste kampen mod Sverige fredag aften, når de i princippet kunne have ventet indtil torsdag klokken 12.

Det har i hvert fald undret landsholdsspiller Sanne Troelsgaard:

»Vi kunne godt se, at tiden var ved at rinde ud onsdag, så onsdag aften sender vi et forslag til en delaftale, i håb om at kampen stadig kunne spilles. Men DBU går ret hurtigt ud og aflyser kampen onsdag aften før UEFAs deadline, og det er vi meget uforstående overfor,« siger hun

Men elitechef i DBU Kim Hallberg slår fast, at de først alt for sent fik besked fra Spillerforeningen, og derfor var DBU nødt til at handle.

»Spillerforeningen havde gang på gang meldt ud, at deres krav om en fix og færdig aftale var ufravigeligt. Og da vi stadig fik samme svar fra Spillerforeningen tirsdag, var vi nødt til at handle. Derfor gav vi dem indtil onsdag formiddag til at beslutte, om de var indstillet på at lave en delaftale, og ellers måtte vi aflyse med svenskerne. Af respekt for både UEFA og svenskerne var vi nødt til at handle, fordi det her ikke er en kamp i Serie 5. Det er et landshold, og det kræver sportslig forberedelse og fokus, og derfor er den tekniske deadline (torsdag klokken 12, red.) ikke det samme som de praktiske omstændigheder,« siger Kim Hallberg.

Det betød, at DBU kontaktede både Sverige og UEFA for at meddele, at Danmark ikke ville stille op til VM-kvalifikationskampen fredag klokken 18.15. DBU og Spillerforeningen, der er spillernes repræsentanter, har i 10 måneder forsøgt at forhandle en aftale på plads om kvindelandsholdet og herrenes U21 landshold. Det har endnu ikke været muligt, og i kvindernes kamp mod Ungarn for godt en måned siden spillede landsholdet på en delaftale. De danske EM-sølvvindere vandt kampen 6-1 på trods af en konfliktfyldt periode frem mod kampen, men nu kan det se sort ud for de danske VM-chancer.

Kampen mod Sverige stod ifølge DBU ikke til at redde. DBU hørte først fra Spillerforeningen 12 timer efter den udstukne deadline onsdag, hvor Spillerforeningen lavede en såkaldt sondering omkring muligheden for en delaftale, og på det tidspunkt var både UEFA og Sverige indstillet på en aflysning.

Nu er delaftalen på plads, så kampen mod Kroatien tirsdag bliver afviklet, men hvad aftalen indeholder, vil Kim Hallberg ikke komme ind på:

»Vi har aftalt, at indholdet i delaftalen forbliver mellem parterne, og det er heller ikke det, der er vigtigt. Det vigtigste for os er, at vi nu får spillet kampen på tirsdag og derefter kan genoptage forhandlingerne.«

De sidste detaljer omkring delaftalen og den endelige bekræftelse kom på plads fredag morgen, men begge parter var i dialog i løbet af torsdagen, hvor de væsentlige dele blev afklaret, forklarer elitechefen.

Desuden forsøger Kim Hallberg at understrege, at DBU mere end noget andet ønskede at spille kampen mod Sverige, og derfor har appelleret til at holde forhandlingerne adskilt fra det sportslige. Men uden held:

»Vi har ikke ønsket det ultimatum, der hed, at enten var der en færdig aftale, eller også aflyste vi kampen. Derfor har vi tidligere spurgt spillerne, om ikke de ville spille på de vilkår, der var gode nok ved sidste kamp (mod Ungarn, red.), og som er bedre end vilkårene ved EM-slutrunden. Så kunne forhandlingerne fortsætte efter de vigtige kvalifikationskampe,« forklarer elitechefen.

UEFA og den internationale spillerorganisation FIFPro vil efter kampen mod Kroatien tirsdag være mæglere i forhandlingerne mellem DBU og Spillerforeningen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Spillerforeningen om den overskredne deadline, der betød, at DBU aflyste fredagens kamp.