»Det kan ikke være rigtigt, at det er mig, den er gal med, hvis jeg udpeger beslutningstagernes hykleri og dobbeltmoral på de sociale medier. Det burde faktisk være min rolle.«

Tv- og radiovært Abdel Aziz Mahmoud, der er kendt for uden omsvøb at ytre sin holdning i den offentlige debat, har bestemt ikke tænkt sig at skrue ned for sin retorik på de sociale medier, blot fordi han har fået nyt job som tv-vært, siger han til B.T.

Fra august forlader han DR Byen og skal, sammen med kommende medvært Natasja Crone, vende dagens store emner i et nyt aktualitetsprogram på TV2 i stil med 'Go' aften Danmark'.

Men valget af den politisk interesserede journalist har ikke været uden overvejelser for den nye arbejdsgiver.

»Vi har selvfølgelig gjort os nogle tanker i forbindelse med Abdel som programvært, og vi har valgt ham, fordi han er et reflekterende passioneret, men også eftertænksomt, menneske,« siger Henriette Ladegaard-Pedersen, programredaktør på TV2.

I maj tiltrak Abdel Aziz Mahmoud sig mediernes opmærksomhed, da han købte domænet stram-kurs.dk, som i stedet for at lede folk til det stærkt højreorienterede parti Stram Kurs' hjemmeside ledte brugerne ind til Mino Danmark.

En organisation, som arbejder for et samfund med ligestillede minoritetsborgere.

I 2015 donerede han penge til Syrien-flygtninge og skrev, at det var på vegne af DF's Søren Espersen, hvorefter et utal af danskere fulgte trop og donerede på vegne af andre profiler fra højrefløjen.

I 2016 viste han, hvordan 'X Factor' ville se ud, hvis Danmark lukkede grænserne, og under valgkampen langede han ud efter Pia Kjærsgaard, der i forbindelse med årets 'Eurovision' havde udtrykt, at hun mente, der var 'for meget bøsse, drag og gejl' i konkurrencen.

Til B.T. fortæller Abdel Aziz Mahmoud, at han mener, politikerne skal kunne tåle, at man stikker lidt til dem.

Hvordan hænger det sammen med, at du som objektiv journalist kan risikere at interviewe de samme politikere efterfølgende i dit nye job?

»Jeg synes, politikerne skal kunne tåle – og det kan de også – at journalister bruger de sociale medier til at udpege, hvis de er lidt hykleriske.«

»Det kan ikke være rigtigt, at det er mig, den er gal med, hvis jeg udpeger beslutningstagernes hykleri og dobbeltmoral på de sociale medier. Det burde faktisk være min rolle,« siger Abdel Aziz Mahmoud og tilføjer, at det aldrig har været et problem hidtil.

»Jeg er en, der har fart på og er lidt kæk og kommer måske til at tale lidt hurtigt på den måde, at jeg har en tendens til at sige det, som jeg tror, folk tænker. Både når man synes, noget er forfærdeligt, fantastisk eller noget bullshit. Så det kan godt være, der kommer nogle skægge momenter ud af det,« siger han om sin nye værtsrolle.

»Min grundlovssikrede ret til at have en holdning«

Ifølge Abdel Aziz Mahmoud har TV2 ikke haft betænkeligheder ved hans ageren på de sociale medier eller bedt ham tænke over, hvad han skriver.

»Jeg tror, de har hyret mig, fordi de håber på, jeg er et sammensat menneske, der både kan være nysgerrig og lyttende og samtidig finde ud af at styre min grundlovssikrede ret til at have en holdning til ting.«

Og Henriette Ladegaard-Pedersen, programredaktør på TV2, siger da også til B.T.:

»Vi har hundrede procent tillid til, at Abdel kan forvalte sin rolle som vært. Vi er sikre på, at publikum vil opleve en nuanceret og udfordrende vært, som indgår i et team af stærke personligheder med god kemi og dynamik.«

Og det er da heller ikke første gang, Abdel Aziz Mahmoud stifter bekendtskab med genren.

I 2011 og 2012 var han vært på 'Aftenshowet', inden han efter en kort smuttur til produktionsselskabet Nordisk Film og den kombinerede selvbiografi og debatbog 'Hvor taler du flot dansk' vendte tilbage til DR for at blive vært på radioprogrammet 'Shitstorm' på P1.

Herudover har han lavet en række mere eller mindre personlige programmer på DR – 'Adgang med Abdel', 'Familien fra Lærkevej', 'Helvedes homo – en muslim springer ud' samt 'Abdel mellem fjender'.

»Jeg kommer til at savne folk (på DR, red.), men det har været på vej et stykke tid, så jeg vidste godt, at det ikke skulle vare for evigt. Det føles naturligt,« siger han om sit nye job.

»Det kommer efter nogle år, hvor jeg har kørt land og rige rundt med mine foredrag og først den ene bog og så den anden.«

»Jeg har ikke rigtig kunnet have et normalt liv med en hverdag og rutiner – ting, som mange måske er trætte af, men som jeg savner en smule. Og så har jeg også lige fået et sommerhus, som det kunne være meget rart at få tid til at bruge.«