Som var det datidens ’Tinder’ udveksler Tordenskjold breve med en frk. Norris i England, for som han siger: »Så skriver man et brev, og så får man fisse,« hvortil Kold svarer: »Det er sådan, man gør nu.« Her ses Jakob Oftebro som Tordenskjold og Martin Buch som Kold. Foto: Jiří Hanzl 
Som var det datidens ’Tinder’ udveksler Tordenskjold breve med en frk. Norris i England, for som han siger: »Så skriver man et brev, og så får man fisse,« hvortil Kold svarer: »Det er sådan, man gør nu.« Her ses Jakob Oftebro som Tordenskjold og Martin Buch som Kold. Foto: Jiří Hanzl 

Filmanmeldelse: 'Tordenskjold og Kold'

Henrik Ruben Genz har lavet en skæv, absurd og ret underholdende film om Tordenskjolds sidste dage.

Mens mange fra de ældre generationer ved en del om Den Store Nordiske Krig og Tordenskjolds søslag i Dynekilen, Strömstad og Marstrand, kender de fleste yngre mennesker nærmest kun Tordenskjold fra tændstikæskerne, eller som navnet på et provins-diskotek.

Derfor har instruktør Henrik Ruben Genz - efter eget udsagn - valgt at tage ’bronzestatuen med duelort på skulderen ned fra piedestalen og gøre ham til et menneske igen’.

Vi møder viceadmiral Peter Wessel Tordenskjold, efter ’freden er underskrevet’ i 1720, søkarrieren er slut, og Tordenskjold nyder godt af berømmelsen, mens han rastløst forsøger at finde sin ’nye’ plads i samfundet.

Den meget sexfikserede Tordenskjold drikker og horer på livet løs. Foto: Jiří Hanzl

Han bor sammen med sin kammertjener Christian Kold i Købehavn, hvor den meget sexfikserede Tordenskjold drikker og horer på livet løs, og Kold følger ham i tykt og tyndt. Tiden er dog inde til, at Tordenskjold finder sig en kone og stifter familie.
Så efter korrespondance med en frk. Norris - hvor han modtager et lille lommefoto (maleri) af den hvidpudrede engelske kvinde - aftaler de at mødes i Hannover, for hun kan blive et godt parti med sin formue på 80.000 kroner.

En sort kvinde
Og så indledes Tordenskjolds roadshow ellers, for sammen med den trofaste Kold, drager søhelten på turné med tospand-hestekaret gennem Danmark til Tyskland, med mange stop undervejs, hvor Tordenskjold som en anden rockstjerne tryllebinder det bedre borgerskab med sine søslags-fortællinger. Vel at mærke foredrag med salg af mer-chandise - ølkrus, piber og små krigsskibe med portrætter af søhelten selv.

Kong Frederik IV med elskerinden Anna Sophie Reventlow (morsomt spillet af Martin Greis og Julie Agnete Vang) på Gottorp Slot i Slesvig. Foto: Jiří Hanzl

Inden indrejse i Tyskland går turen forbi Gottorp Slot i Slesvig, hvor kong Frederik IV opholder sig med elskerinden Anna Sophie Reventlow (morsomt spillet af Martin Greis og Julie Agnete Vang), for Tordenskjold skal lige en sidste gang høre om han ikke kan bruges til et eller andet krigs-agtigt, før han beder om rejsepas. For Tordenskjold higer stadig efter søkrig og trives ikke rigtig i fredstid.

Før Hannover har Tordenskjold og Kold indlagt et besøg hos kaptajn Conrad Ployart og hans søster Leonora i Hamborg, for kaptajnen - som Tordenskjold var fem år på søen med - har lovet at indfri Tordenskjolds store ønske om at prøve en sort kvinde - én af hans fetisher. Denne visit ender dog langtfra så røvmorsomt, som Tordenskjold ønskede.

’Skurkene’ Ployart og søster, spilles fortrinligt af Kenneth M. Christensen og Natalie Madueño (som lille fræk bonus får ‘vi sømænd’ lov at se Claudia fra ’Bedrag’ i det bare ingenting).

Tordenskjold tryllebinder det bedre borgerskab - især kvinderne - med sine vilde søslags-fortællinger. Foto: Jiří Hanzl

Turneen fortsætter til Hannover, hvor Tordenskjold - igen pga. sex - kommer op at toppes med oberst von Holstein, som ender med at udfordre Tordenskjold til en duel og søhelten bliver dræbt - kun 30 år gammel - med kårde 12. november 1720 - eller gør han?

Berømt rockmusiker
Hvad der let kunne være endt som en slags ’Gøngehøvdingen II’, med stive pudderparykker og ufrivilligt komisk dialog, bliver her et dejligt forfriskende pust af en ’periodefilm’ om venskab, fjendskab og livet.

Klogt valgt af instruktøren at bruge et nutidigt sprog (vi hører alt fra golddigger, fuck it og pik-tåge til ordsprog som: ‘Sult og tørst, fisse først’) og fremstille Tordenskjold som ’berømt rockmusiker’, hvor musik, de flotte billeder og tourstop-titler i neonskrift passer perfekt til denne historiske roadmovie og bromance-film.

Tordenskjolds med den trofaste kammertjener drager på turné med tospand-hestekaret gennem Danmark til Tyskland. Deres venskab bliver sat på prøve og Tordenskjold vil pludselig have kammertonen. Foto: Jiří Hanzl

Tordenskjold og Kold spilles lidenskabeligt godt og morsomt af vores helt egen talentfulde norske skuespiller Jakob Oftebro (kendt fra bl.a. ’Kon-Tiki’, ’1864’ og ’Guldkysten’, og som forhåbentlig nu endelig får sit store folkelige gennembrud) og danske Martin Buch (’Rytteriet’).

Havde budgettet tilladt det, ville små tilbageblik fra de store søslag have gjort underværker, og ser man lige bort fra, at tangoen endnu ikke var opfundet i 1720, og kammertjenere måske ikke talte så flydende engelsk og tysk, så får ’Tordenskjold og Kold’ fire store stjerner herfra, for en underholdende og visuelt flot oplevelse i biografen.

4 stjerner
'Tordenskjold og Kold', Danmark, 2016.
Instruktør: Henrik Ruben Genz.
Premiere over hele landet.

Se trailer:

 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.