Restaurant Saa Hvidt serverer en top-tunet menu til rimelige priser
Løvstikke, boghvedegrød, kærnemælk, bagte æbler og rugbrødshonningkage. Umiddelbart lyder det som noget, man kunne læse på en indkøbs- og huskeseddel i Den Gamle By i Århus. Sirligt noteret for en del år siden af en husmor med stivet forklæde.
Men i 2007 indgår de umiddelbart lidt gammeldags ingredienser i den top-tunede fem-retters menu, som vi forleden indtog på kokken Frederik Hvidts nye restaurant lige bag Gammel Strand. I hvidmalede og meget minimalistiske lokaler.
Hvidt har tidligere arbejdet hos bl.a. Paul Cunningham og Jan Hurtigkarl. Og har tydeligvis en meget fin fornemmelse for moderne, nutidig dansk gastronomi baseret på klassiske (og gerne økologiske) råvarer. I hvert fald fik vi den ene gode smagsoplevelse og -overraskelse efter den anden med det til fælles, at hver eneste (velvalgte) ingrediens kunne smages.
Før retterne kom rullende, fik vi en overdådig appetizer i form af jordskokke-skum. Ikke serveret i æggebæger eller på kinesisk porcelænsske, som hippe restauranter tit bruger, men en rigtig portion i en rigtig skål. Og med tynde, knasende flager af den frække, nøddeagtige jordfrugt nede i den cremede suppe-variant. Mmmm.
Stemningen var med andre ord lagt – og fik yderligere næring, da vi fik smagt på de skønne, hjemmebagte kuvertbrød med blød krumme og sprød overflade. Som fik et ekstra hak opad på lækkerhedsbarometeret, i og med at de var runde og lige passede ned i de træskåle, som de var serveret i.
Råmarineret brosme
Og så kom forret nummer ét. Råmarineret brosme (hvid torskefamilie-fisk) i små ruller ovenpå tynde rødbede-flager og en meget øko-raps-gul, hjemmelavet mayo med løvstikke. Et glas kølig og frisk tysk Riesling passede perfekt til den fede mayo, de havfriske torskeruller og den stærke bede. Og som medspiseren begavet bemærkede, så var 'selv dilden god' – fordi den smagte af noget så overaskende som dild og mindede om, at krydderurten ikke bare er en pynteingrediens.
Brissel og marv
Forret to var en tallerken med blød kalvebrissel (kirtelsag fra teenage-koen) og ristet marv. Som blev overhældt med en vidunderlig cremet porre- og kartoffelsuppe, hvilket fik marvstykkerne til at smelte og give suppen en vidunderlig kødsmag. Ovenpå var der en dusk syre (syrlig kløver-sag fra skovbunden) – og gæt engang om det syrlige passede sammen med den lidt fede suppe. Vi tror det.
Ligesom vi mildest talt også mente, at vinmenuens cremant-bobler fra Bourgogne gav samme friske og pirrende modspil.
Hovedret nummer et var perfekt kogt torsk. Og spørg lige hvor svært det er at ramme den der hverken-for-lidt-eller-for-meget-kogning. Fisken lå ovenpå noget så rustikt som boghvedegrød. Der var purløgsolie til – som ganske rigtigt smagte af purløg. Og ovenpå det appetitvækkende arrangement lå dagens overraskelse, som vi et kort øjeblik troede var ristede løg – men som viste sig at være en blanding af smør og kærnemælk som var så indkogt og reduceret, at den var blevet til brunligt krymmel, som både var sprødt og blødt på en gang. Hold da op. Den halvfede chardonnay fra Chile var sjovt nok også perfekt. . .
Farmors skank
Hovedret to var heldigvis en lille smule kedelig og farmoragtig; mørstegt fra-hinanden-trevlet kalveskank. Men der var sødligt, bagt æble til. Og hele, syltede løg. Og en vidunderlig sauce med æble og løg i små tern. Og en grøn frisk nælde-ting ovenpå.
Retterne var rigelige, og på dette tidspunkt i forløbet kunne jeg kun takke min egen rettidige omhu for manglende fødeindtagelse i løbet af dagen. Ellers havde der nemlig ikke været plads til den på alle måder bedårende vanille- og honningmousse, som afsluttede måltidet. Ovenpå var der sprøde og ikke supersøde, mini rugbrøds-honningkager og karameliseret græskar. Og til den fik vi sød og iskold sauterne.
Se at komme afsted
Sagt med andre ord ligger der et lille, overraskende stykke af himmelen i brolagte Snaregade. Priserne er endda rimelige. Og Hvidts restaurant har endnu ikke nået den berømmelse, som ligger lige om hjørnet – så se at komme afsted mens du stadig kan få bord!
Saa Godt. . .


shoppingtips med reklamelinks
Genialt trick
i sengen
Genialt trick
i sengen
Genialt trick
i sengen
kilkaya stream group placeholder