Skuespiller Viggo Mortensen var meget kort for hovedet, da han ankom til rød løber til Bodil prisfesten lørdag aften på Bremen Teater. Men han var presset af nerver, afslørede den 56-årige verdensberømte skuespiller senere.

Årsagen til den store nervøsitet var, at Viggo Mortensen var selve æresgæsten til Bodilfesten og derfor fløjet ind med sin familie for at deltage i prisoverrækkelsen. Han skulle derfor op på scenen og modtage en Æres-Bodil. Det er en speciel hæders-pris, der gives for ikke bare én film, men en enestående skuespilkarriere.

Til Scanpix

Og selv om man tidligere har været nomineret til den største filmpris i verden - Viggo Mortensen blev nomineret til en Oscar for sin hovedrolle i Eastern Promises fra 2007 - betyder en Æres-Bodil stadig noget helt specielt for verdensstjernen med de danske rødder.

»Jeg er lidt nervøs, som I kan høre. Beklager. Men jeg kunne se, at der var andre, der også var nervøse, så jeg har det meget bedre nu, «indledte han sin tale på scenen.

Æres-prisen blev overrakt af skuespillets ukronede dronning, Ghita Nørby, der selv er Bodil-rekordindehaver med hele seks Bodil-statuetter - herunder en Æres-Bodil fra 2012. Ghita Nørby og Viggo Mortensen har spillet sammen sidste år i den dansk-argentinske film 'Jauja', der fik verdenspremiere i Cannes sidste år.

kvindelige hovedrolle Danica Curcic

Derfor brugte hun aftenens anledning til at fremhæve hans måde at være en karakterskuespiller på. Og så roste hun ham for noget helt andet - nemlig for at beholde sit danske navn.

»Tak fordi Viggo hedder Viggo Mortensen. Det er en meget stor ting, at den mand ikke har skiftet navn, men bruger navnet sit til at være sig selv,« som hun sagde, før salen gav stående applaus til Viggo Mortensen.

Han kom på scenen og hilste kærligt på den 80-årige grand old lady.

»Mange tak Ghita, du er så smuk. Jeg kan ikke bestemme mellem dig og hende her (om Bodil-statuetten). Så jeg beholder begge to. Tak for min skønne nye veninde og for det store skulderklap, der ligger bag,« sagde han på perfekt dansk med lidt amerikansk accent.
Så fortalte han, at han altid har været fascineret af dansk filmkunst og fremhævede danske instruktører som Bille August, Nicolas Winding Refn og Susanne Bier.

»Det er utroligt, at et land med lidt over 5 millioner mennesker producerer så mange gode tv-serier, film og skuespillere og instruktører.... øh,« hvor var jeg nu henne, lød det fra den stadig lettere nervøse store dansker.

»Det var nok, var det ikke? Jeg takker,« sluttede han af og gav håndkys til publikum, da han, lettet og glad, forlod scenen med sine to kvinder - Ghita Nørby og sin Æres-Bodilstatuette.