Lyt til artiklen
Filminstruktøren Nils Malmros var bortrejst fra hjemmet i Højbjerg ved Aarhus for 29 år siden, da tragedien ramte ægteparret, der blot ni måneder forinden, havde fået datteren Anne. En tragedie som Malmros nu har filmatiseret.

Nils Malmros' hustru Marianne Tromholt var på daværende tidspunkt i behandling for en psykose på Psykiatrisk Hospital i Riiskov. Hustruen var sendt hjem på weekendorlov, men hun var ikke i stand til at tage vare på hverken sig selv eller sit barn, som hun slog ihjel.

Det fremgår af en meget kort og anonymiseret omtale, som Nils Malmros' personlige tragedie fik den 13. februar 1984 i BT.

Tragedien fandt sted lørdag den 11. februar, og efterfølgende blev Marianne Tromholt varetægtsfængslet 'in absentia'. Hun var angiveligt så påvirket af situationen, at politiet ikke kunne tale med hende.

Nils Malmros selv havde netop udsendt 'Skønheden og Udyret', da tragedien indtraf, men hverken han eller hans hustru blev nævnt ved navn i BTs omtale af sagen. Og det er han taknemmelig for den dag i dag.

- Dengang for 30 år siden udviste pressen diskretion, og jeg har følt, at det også har været tilfældet under optagelsen af min nye film, forklarede han for nylig.

Alligevel har han i flere år overvejet, om hans sidste film skulle være den dybt personlige historie om hans egen families tragedie. Et testamente på det store lærred om, hvordan han selv, konen og ægteskabet overlevede tabet af lille Anne.

LÆS HELE HISTORIEN I ONSDAGENS UDGAVE AF BT 

- Malmros: 'Alt bliver forklaret i filmen'

- Derfor kommer filmen først nu