Hvis en voldtægtsscene sender det rigtige budskab, kan det godt forsvares at have den med i en film, siger HBOs nye stjerne Thandie Newton, der selv har kæmpet med konsekvenserne af et sexovergreb.

Den 43-årige britiske skuespiller Thandie Newton bliver udsat for lidt af hvert i HBOs kommende kæmpesatsning »Westworld«. I den futuristiske TV-serie kommer velhavende mennesker til den “wild west”-lignende forlystelsespark »Westworld«, hvor de indbydes til at begå både mord og voldelige, seksuelle overgreb på parkens meget menneskelignende robotter.

For Thandie Newton, der i årtier har kæmpet med efterveerne af et seksuelt overgreb begået mod hende, var rollen som “saloon-dulle” en udfordring på flere planer, og det fortalte hun Berlingskes journalist om, da serien i den forgangne weekend blev præsenteret i Los Angeles.

»Da jeg læste manuskriptet til de første afsnit, spurgte jeg seriens skabere om de godt var klar over, at jeg er medlem af flere organisationer, der bekæmper overgreb mod kvinder,« siger Thandie Newton.

Overgrebet mod hende blev begået, mens hun stadig var teenager, af en filminstruktør, der »groomede« hende til at aflægge en seksuelt betonet audition. Resultatet blev et såkaldt »sex-tape«, som instruktøren i årevis viste til gæster i sit hjem.

»Jeg har altid været forbeholden overfor scener med nøgenhed, men Jonathan Nolan og Lisa Joy («Westworld«s producere, red.) forsikrede mig, at der var en specifik hensigt med den, hvilket jeg forstod bedre og bedre, efterhånden som vi fik optaget episoderne,« siger Thandie Newton.

TV-serien »Westworld« bygger løseligt på Michael Chrichtons kultfilm af samme navn fra 1973, hvor Yul Brynner spiller en menneskehadende robot. I den nye serie ses robotterne snarere som sagesløse og uforstående ofre for menneskenes meningsløse grusomheder, heriblandt voldtægt og tortur.

»Det ville være totalt ansvarsløst, hvis volden og voldtægterne, man ser i seriens første afsnit, ikke førte til nogen mening af betydning. Men serien er nødt til at vise denne menneskelige ondskab for at kunne kommentere på det. Det er lidt som en vaccination: det gør kun ondt et øjeblik, men det er nødvendigt for, at vi kan hele,« siger Thandie Newton.

Efter en runde med voldsomheder bliver robotterne hentet ind til tekniskt og psykologiskt eftersyn, og det er i disse scener, at skuespilleren optræder nøgen.

»Jeg fik meget hurtigt en forståelse for, at robotternes nøgenhed i ”Westworld” bliver brugt til at gøre robotterne sårbare i vores øjne,« siger Thandie Newton, der dog følte sig bedre tilpas nøgen end i sit saloon-dulle-kostume.

»For hver dag jeg skulle trække i det der korset, der pressede mine bryster op under hagen, hadede jeg det mere og mere. Det er absolut objektificering af kvinder. At være delvist nøgen på den måde er at invitere folk til at kigge, og folk kiggede konstant på mine bryster i den dragt. Men når jeg var nøgen, behandlede folk mig med respekt og ømhed,« siger Thandie Newton.

Skuespilleren har tidligere forladt filmoptagelser, såfremt instruktøren pludselig forlangte nøgenhed af hende af kommercielle hensyn, men hun siger, at det dybest set er svært at undgå som kvindelig filmskuespiller. Det har pint hende, men hvad »Westworld« og dens skabere angår, er hun i dag forvisset om, at hun har været i trygge hænder.

»Westworld tillader mig at være det hele på en gang: jeg er menneskerettighedsaktivist og jeg bestyrker en mere facetteret repræsentation af kvinder i film og TV. For det er ganske enkelt denne series ambition. At se nærmere på menneskelig adfærd med alt hvad det indebærer og kaste lys på det, vi ikke ønsker at se,« siger Thandie Newton.

»Westworld« har premiere på HBO Nordic i Oktober.