Da filmen ‘Kun en pige’, som baserer sig på Lise Nørgaards erindringsbog af samme navn samt den efterfølgende ‘De sendte en dame’, havde premiere i 1995, var det med en utilfreds Lise Nørgaard i biografsædet. Hun synes slet ikke, at filmen skildrede, hvad den skulle.

I den nye samtalebog ‘Lise Nørgaard - De første 100 år’, som netop er udkommet, fortæller Lise Nørgaard således om, hvordan filmen blev til og hendes forhold til det endelige resultat.

»Jeg hader den film, og jeg har ikke set den siden, (gallapremieren, red.)« siger Lise Nørgaard i bogen.

Hun fortæller, at hun allerede ved første manuskriptgennemgang havde mange kritikpunkter, hvilket resulterede i, at meget af manuskriptet måtte skrives om. Noget som filmens producent, Regner Grasten, bekræfter overfor BT.

»Det første oplæg, forfatterne kom med, var helt ude i hampen, og det skulle laves om,« siger Regner Grasten til BT.

Lise Nørgaard er ikke meget for filmen 'Kun en pige' fra 1995, der er baseret på hendes liv.
Lise Nørgaard er ikke meget for filmen 'Kun en pige' fra 1995, der er baseret på hendes liv. Foto: Camilla Rønde
Vis mere

Han fortæller, at det var ført ind i kontrakten, at Lise Nørgaard skulle være med inde over hele tilblivelsen af filmen. Noget som ifølge Regner Grasten var meget vigtigt for ham.

»Hun skulle være med hele vejen. Det var jo trods alt hendes liv,« siger Regner Grasten.

Alligevel var Lise Nørgaard dog meget utilfreds med filmen, som ifølge hende var fyldt med ‘fis og ballade’, som var blevet heppet frem af Regner Grasten.

»Filmen endte fyldt med poppede indfald, som man påberåbte sig kunstnerisk frihed omkring,« siger Lise Nørgaard i bogen.

Til BT har den snart 100-årige forfatter dog ikke lyst til at uddybe sin kritik af filmen.

»Jeg vil ikke udtale mig mere om det. Jeg har sagt, det jeg vil om den film i bogen,« siger Lise Nørgaard til BT.

Dronningen undrede sig

Til gallapremieren på filmen i 1995 sad Lise Nørgaard ved siden af dronning Margrethe. I en scene i filmen springer Lise Nørgaard (spillet af Puk Scharbau) splitternøgen i havet ved en ungdomsfest ved Kullens fyr. Det fik angiveligt Dronningen til at spørge Lise Nørgaard, om det virkelig kunne passe, og der måtte Lise Nørgaard berolige majestæten med, at det kunne det ikke.

Men der var flere ukorrektheder i filmen, som Lise Nørgaard var utilfreds med. Dels blev hendes far fremstillet helt forkert, og det samme gør sig gældende med mosteren og familiens barnepige Frk. Frederiksen.

Ifølge Lise Nørgaard skulle filmen være dramatisk for enhver pris, og det var derfor, den endte som den gjorde.

‘Kun en pige’ var en stor succes i de danske biografer, hvor den blev set af 475.000 mennesker, og Lise Nørgaard siger da også, at filmen ikke er dårlig, den handler bare ikke om hende.

Uforstående producent

Kritikken fra Lise Nørgaard undrer filmens producent, Regner Grasten, meget. Hans indtryk var, at Lise Nørgaard var glad for filmen.

»Hånden på hjertet. Jeg har aldrig hørt det før. Tværtimod. Mit indtryk er, at hun var glad for filmen,« siger Regner Grasten.

Han mener, at ‘Kun en pige’ 22 år efter premieren holder, og det vil den ifølge ham også gøre om 200 år.

»Jeg er meget stolt over den film. Det er jeg, fordi den skildrer en meget stærk kvinde og den modstand, hun mødte, for at være den stærke kvinde,« siger Regner Grasten.

Han forstår ikke, hvis Lise Nørgaard skulle være utilfreds med filmen, for allerede kort tid efter filmen arbejdede forfatteren igen sammen med Regner Grasten. Det gjorde hun som en af hovedforfatterne på julekalenderen ‘Brødrene Mortensens jul’.

»Det gør man jo ikke, hvis man synes, det har været et lortesamarbejde. Så jeg forstår det slet ikke,« siger Regner Grasten.

Regner Grasten, som producerede 'Kun en pige' forstår slet ikke kritikken fra Lise Nørgaards side.
Regner Grasten, som producerede 'Kun en pige' forstår slet ikke kritikken fra Lise Nørgaards side. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Grunden til, at Lise Nørgaards kritik af 'Kun en pige' først dukker frem nu, er, at hun dengang ikke havde lyst til at kritisere filmen. Hun havde nemlig læst for mange historier om forfattere, der brokkede sig over, hvordan deres bøger var blevet filmatiseret.

»Jeg havde jo selv skrevet under på kontrakten, og derfor var jeg selv ude om det. Jeg havde solgt min sjæl til de forkerte,« siger Lise Nørgaard i bogen.

Lise Nørgaard fylder 100 år den 14. juni, og Regner Grasten er sikker på, at Matadors moder har mange flere gode år i sig.

»Hun bliver også 200 år. Det er jeg helt overbevist om. Der findes ikke en stærkere kvinde end hende,« siger Regner Grasten, som altså ikke har noget udestående med den folkekære forfatter.